Prostreno.cz

Buďte optimisté. Prodloužíte si tak život

Být optimistkou znamená mít šťastnější a jednodušší život. A jak se zdá, také zdravější delší. Tedy minimálně pro ženy toto tvrzení platí.

Jak ukazuje rozsáhlá studie University of Pittsburgh, optimismus ženám rozhodně svědčí – dožívají se ve srovnání se svými pesimistickými vrstevnicemi vyššího průměrného věku a jejich život provází mnohem méně zdravotních komplikací a chorob.

Optimistky tak často netrpí kardiovaskulárními poruchami, dokonce u nich nedochází tak často k úmrtí bez zjevné příčiny. Naopak u žen s negativistickým myšlením jsou tyto choroby mnohem častější.

Jako lékařka říkám, že bych moc ráda viděla, jak lidé obecně snižují svou negativitu. Většina důkazů naznačuje, že trvalá negativita vysokého stupně je velmi hazardní pro lidské zdraví,“ zdůrazňuje autorka studie doktorka Hilary A. Tindl.

Výzkum se opírá o údaje bezmála 100 tisíc žen, především o data vztahující se k jejich životním postojům a zdravotnímu stavu.

Optimismus imunitu posiluje, pesimismus oslabuje

Optimismus skutečně zdraví prospívá, zatímco pesimismus ho podkopává. Jakmile člověk začne žít optimisticky, jeho imunita se výrazně posílí a je schopen rychle zvládat i virovou infekci. Jakmile se ale dostaví pesimistická nálada, imunita se oslabí a tělo má s léčením problémy.

Přitom nezáleží tolik na stresu, ale spíš na tom, jak na něj reaguje člověk psychicky. Pokud se hned uvrhne do pesimistické nálady, pak i imunita oslabuje a tělo je náchylné k nemocem a poškozením.

Když se lidé v naší studii cítili optimističtěji, reakce jejich imunitního systému vůči nové zátěži či infekci byla silnější. Dokázali jsme, že jedna osoba – mající stejnou osobnost a geny – má různé reakce imunitního systému, pokud se cítí víc, či méně optimistická,“ tvrdí profesorka Suzanne Segerstromová z University of Kentucky.

Přitom měřit neurobiologický vliv negativních emocí na imunitu je podle ní snazší, než měřit vliv pozitivních emocí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat