Prostreno.cz

Párky v rohlíku nebo na grilu. Jak moc jsou nebezpečné

S radostí jste vyndali gril, vítáte sluneční paprsky a vychutnáváte si všechny ty dobroty od steaků po grilované párky. Nebo snad nemůžete odolat nabídce benzinových pump a pravidelně si dopřáváte hot dog? Zpomalte, pro vaše zdraví to není to nejlepší!

Zeptali jste se někdy obsluhy „čerpačky“, jaké konkrétní maso ten který párek obsahuje? Jistě, můžete narazit na směs hovězího a vepřového, nicméně standardní hot dogy většinou pojí jediné: neznámé směsi masa a přísady, jako je například dusičnan sodný, který přispívá ke zvýšení trvanlivosti i barvy. Rozhodně se tedy tohle tolik oblíbené občerstvení nedá zařadit na seznam zdravých jídel. Kromě vysoce zpracovaného masa totiž počítejte i s potenciálně škodlivými chemikáliemi – třeba dusičnany. Ostatně, tohle je verdikt výživových poradců!

Nevhodné přísady

Dusičnan sodný se běžně přidává ke zpracovaným masům, jako jsou párky v rohlíku, slanina a šunka. Působí přitom jako konzervační činidlo blokující růst bakterií a vylepšující barvu masa.

Glutaman sodný je další přísada, která se často vyskytuje ve zpracovaných masných směsích a používá se ke zlepšení chuti. Některé vědecké práce přitom potvrdily, že může být genotoxický, což znamená, že způsobuje poškození buněk u lidí i zvířat. Při jeho zvýšené konzumaci se také dostavuje kopřivka a bolesti na hrudi.

Onemocnění srdce

Párky jsou obvykle plné sodíku, tuku a cholesterolu. Nadměrná spotřeba může vést k problémům, jako je vysoký krevní tlak nebo zvýšené krevní lipidy. Obojí jmenované se podílí na zvýšení rizika srdečních onemocnění. Jistá studie uveřejněná v časopise Public Health Nutrition dokonce ukázala, že každá porce zpracovaného masa zvyšuje riziko úmrtí na srdeční onemocnění o celých 15 procent.

Rakovina

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno zveřejnila zprávu, která klasifikuje zpracované maso, které je součástí hot dogů, za „karcinogenní pro člověka“. Tento závěr přitom vychází z několika studií, které vytvořily jednoznačnou souvislost mezi konzumací zpracovaných mas a zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny.

Pochybné složení

Nikdo neříká, že zkolabujete po konzumaci jednoho, dvou či tří párků v rohlíku, ale pokud je tato svačina vaším denním chlebem, mějte se na pozoru. Podle některých testů zpracované maso obsahuje kosti a části zvířete, o které možná nestojíte. Je libo srdce, játra, kůži nebo ledviny? Stačí si kousnout do párku! Dobrou chuť!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat