Prostreno.cz

Určující příznaky salmonelózy

Těstoviny s vejci či třeba tiramisu. Období, během kterého se kde kdo může nakazit salmonelou, se blíží. Poznáte její příznaky?

Salmonelóza je průjmové bakteriální onemocnění, kterým se do člověk nakazí nejčastěji infikovanými potravinami. Její výskyt je přitom poměrně častý. Odhaduje se, že jen v USA se nakazí přibližně 1,2 milionu lidí ročně.

„Existuje přitom mnoho druhů bakterií v rodině salmonel,“ vysvětluje Argyris Magoulas, odborník na bezpečnost potravin, který je spojen s Úřadem pro bezpečnost a inspekci potravin (USDA). Ten zároveň vysvětluje, že mezi rizikové potraviny patří nejen vejce, ale i syrové maso, drůbež či mořské plody. A pozor, ani ovoce není bezpečné!

Podle tohoto odborníka mohou plody během sklizně přijít do kontaktu s fekálními látkami, což znamená, že vegetariáni riskují, pokud ovoce nebo zeleninu dokonale neumyjí. Argyris Magoulas zároveň dodává, že riziko hrozí i kvůli hlodavcům, kteří si na leckteré potraviny dělají zálusk. Bakterie, které přenášejí, mohou proniknout dovnitř plodů, které pak člověk vídá na pultech supermarketů. Salmonela tak může číhat naprosto všude. A jak se vůbec pozná?

Příznaky salmonelózy, které je třeba sledovat

Tři hlavní symptomy salmonelózy patrně každý ihned rozklíčuje. Jedná se o průjem, horečku a žaludeční křeče. Tyto neduhy se přitom obvykle vyskytují kdykoli od 12 do 72 hodin poté, co je osoba infikována bakterií – a obvykle trvají asi čtyři až sedm dní. Naštěstí se většina lidí zotaví bez jakékoli léčby, nicméně těžké případy průjmů, které vedou k dehydrataci, jednoznačně vyžadují hospitalizaci.

Pokud postižený příznaky ignoruje, riskuje, že se infekce rozšíří do krve a dalších částí těla, což může vést k tomu, že si salmonela vyžádá léčbu antibiotiky. Děti, starší lidé a lidé s narušeným imunitním systémem, to přitom mají o to těžší.

Existuje nějaká prevence?

Bohužel, jestli je vaše jídlo kontaminované salmonelou, se nedá dopředu odhadnout. „Obvykle to nemá vliv na chuť, vůni nebo vzhled jídla,“ říká Argyris Magoulas. V každém případě se však riziko dá eliminovat tím, že konkrétně vejce budete důkladně tepelně upravovat.

Vždy se ujistěte, že jste pečlivě umyli všechno nádobí po manipulaci se syrovými vejci, masem a drůbeží. Před a po jídle si myjte ruce a pečlivě vyčistěte pracovní desky. A prosím, nemyslete si, že je váš žaludek z oceli. Pokud máte problémy s průjmy a celkově vám není dobře, radši navštivte lékaře.

Zdroj: www.firstaid.com, www.mayoclinic.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat