Prostreno.cz

Odpolední zdřímnutí zlepšuje paměť a snižuje krevní tlak

Přemýšlíte, že si půjdete udělat další kávu, protože potřebujete nakopnout unavenou mysl? Místo toho se raději prospěte. Bohatě stačí hodinka! Taková pauzička prospěje vašemu mozku, srdci i dobré náladě.

Znáte to, jakmile si dáte po probuzení dávku kofeinu, máte celé dopoledne energie na rozdávání. Jenže tenhle stav pochopitelně nevydrží věčně, takže už po obědě začínáte zívat a cítit, že vaše baterky se pomalu a jistě vybíjejí. Co s tím? Vědci doporučují jediné – únavě se v žádném případě nebraňte, dopřejte si hodinového šlofíka! Proč takovou možnost alespoň zvážit?

Restart mozku, který vás ve štychu nenechá

Závěry studie, které byly publikovány v časopise Journal of American Geriatrics Society, sdělují, že odpolední zdřímnutí má hodně pozitivní vliv na posílení paměti. Výzkumníci dlouhodobě zkoumali přes tři tisíce jedinců, přičemž se vyptávali na jejich spánkové vzorce a zároveň sledovali údaje o kognitivních funkcích respondentů. Sonda do hlavy i obvyklých denních zvyků tak velké skupiny lidí přinesla zajímavá zjištění.

Kdo si dá oraz, ten srší kreativitou

Při finální analýze vyšlo najevo, že ti, kteří po obědě „hodí záda“ na 60 minut, mají lepší paměť, dokážou se lépe soustředit a zpravidla bývají kreativnější. Nutno dodat, že podstatná je právě ta hodinka spánku, neboť se prokázalo, že monitorovaní adepti, kteří takto odpočívají 90 minut a více, žádné „vylepšené“ kognitivní mozkové funkce nevykazují. Co myslíte, projde vám taková zdravotní „pauzička“ u šéfa? Kéž by ano, jelikož výše zmíněná pozitiva nejsou jediná, která můžete čerpat.

Redukce krevního tlaku? Ani ta vás nemine

Z jiné studie, tentokrát publikované v časopise Journal of Applied Physiology, zase vyplynulo, že šlofík v odpoledních hodinách snižuje vysoký krevní tlak, čímž se riziko předčasného úmrtí zmenšuje o 37 %. Vědci si to vysvětlují tím, že omezená zátěž pro kardiovaskulární systém rovná se krok k celkovému zdraví. A vlastně i k dobré náladě, jež pohladí psychiku nejednoho denního „spáče“.

Schrupněte si, stane se z vás optimista

Poslední troškou do mlýna přispívají i britští odborníci působící na Univerzitě Hertfordshire. Ti na základě svého výzkumu tvrdí, že šedesátiminutový spánek navozuje pocity štěstí a optimismu, tudíž je spolehlivým prostředkem proti stresu. Sečteno a podtrženo, když si dáte pauzičku, budete zdravější, veselejší a soustředěnější. Tak praví experti!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat