Prostreno.cz

Bylinky a potraviny, které účinně bojují proti ekzémům

Existuje řada účinných domácích prostředků pro léčení ekzému, mezi něž patří použití různých bylin, jako jsou listy břízy. Zkusit ale může i ostružiny nebo kokosový olej. Dáte jim šanci?

Ekzém je stav kůže, který způsobuje její zánět. Je také běžně znám jako dermatitida. Nejedná se o nakažlivé kožní onemocnění, neboť na vině je obvykle genetika. Ovšem ne vždy. Ekzém je často doprovázen sennou rýmou a astmatem. Kůže v oblasti postižené ekzémem je načervenalá a svědí.

Lidoví léčitelé v této souvislosti doporučují pasty z muškátového oříšku a kafru (přírodní látka získávaná původně ze dřeva stromu kafrovníku) a navýšení příjmu zinku. Mezi tradiční domácí léky pak patří mrkvové pasty, panenský kokosový olej, gel z aloe vera, plátky okurek a ovesné vločky. Co z toho bude vyhovovat zrovna vám? V podstatě si můžete vybírat hned z několika možností.

Byliny pro ekzém

Existuje mnoho bylin, které mohou být velmi účinné při léčbě ekzému. Měsíček či heřmánek patří k těm nejoblíbenějším. Můžete je nechat macerovat nebo louhovat, a pak tuto vodu použít k vyčištění postižené oblasti. Lze se však spolehnout i na esenciální oleje, které se naředí například olejem mandlovým. Výsledná směs se pak aplikuje na postiženou oblast.

Březové listy

Budete potřebovat asi 60 gramů březových listů a 1 litr vody. Bylinku duste po dobu nejméně tří minut. Jakmile je obsah hrnce ještě horký, přidejte lžíci jedlé sody, promíchejte a směs nechte vychladnout. Následně ji přeceďte přes sítko nebo gázu a naneste na postižené oblasti. Můžete ji také použít i jako dezinfekční prostředek k omývání pokožky.

Ostružiny

Ostružiny patří k velmi účinným prostředkům bojujícím proti ekzému. Přibližně 50 gramů ostružin vsypte do hrnce a přidejte litr vlažné vody. Tato ponechte stát nejméně hodinu a poté ještě 20 minut povařte. Tato směs je skvělým čisticím prostředkem, který zabraňuje infekci a udržuje pokožku zdravou a chráněnou.

Mrkev

Mrkev může být použita několika různými způsoby k léčbě ekzému. Dá se (syrová) nastrouhat a nanést přímo na postiženou oblast. Leckdo ji i povaří a vytvoří z ní hutnou pastu. Buď jak buď, stačí 15 minut působení, oplach studenou vodou – a úleva na sebe nenechá dlouho čekat. 

Zelí

Pravidelná konzumace čerstvých listů zelí pomáhá bojovat proti příznakům ekzému, což v překladu znamená, že by se zelí mělo stát součástí vašeho jídelníčku.

Kokosový olej

Ačkoli existuje mnoho druhů kokosového oleje, ten organický a za studena lisovaný panenský kokosový olej je ideální k léčbě ekzému. Aplikujte jej na potřebná místa a v případě potřeby za pár minut smyjte. Měli byste vidět zlepšení během týdne nebo dvou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat