Prostreno.cz

Dar přírody jménem ženšen zpomaluje stárnutí

Kde všude ženšen pomáhá? Stimuluje naši mysl, pozitivně dodává energii, zmírňuje zánětlivé procesy, napomáhá bránit vzniku rakovinotvorných buněk, snižuje stresový faktor, zpomaluje proces stárnutí, pomáhá nám při redukčním programu, zmírňuje menstruační bolesti, zvyšuje sexuální potenci, pozitivně ovlivňuje kvalitu vlasů, chrání pokožku před volnými radikály a zvládne i mnohem více.

Pod názvem ženšen se ukrývá téměř 12 různých druhů rostlin patřících do rodu Panax. Domovem ženšenu je Severní Amerika a některé chladnější oblasti Asie. Vyznačuje se velkými, pevnými masitými kořeny. Právě ty jsou vysoce ceněné při přípravě podpůrných preparátů. 

Běžně v prodejní síti najdeme kořen ve formě sušené, celistvé či pokrájené. Také jsou již dnes běžně dostupné přípravky, které obsahují vysoké množství kořene této velmi ceněné rostliny. Ženšen má oválné zelené listy, které se používají v menším měřítku. Produkty obsahující silice kořene ženšenu se užívají orálně, a to ve formě nápojů, energetických a čajových. Dále je součástí různých dalších potravinových doplňků. 

Ženšen obsahuje sloučeninu nazvanou ginsenosidy, která je zodpovědná za své hlavní léčebné přínosy. Další sloučeniny zahrnují polyacetyleny, jako je panaxynol a panaxydol, polyfenolické sloučeniny, arginin a jeho deriváty, jakož i kyselé polysacharidy. Poznejte jeho působivé přínosy. 

Pro podporu životní energie a vitality

Polysacharidy a oligopeptidy v ženšenu pomáhají snižovat oxidační stres, bojovat s únavou, zvyšovat tělesnou aktivitu a zvyšovat energii, zejména prokazatelné výsledky se vyskytují u pacientů s rakovinou. 

Zlepšuje kognitivní schopnosti

Ženšen stimuluje kognitivní schopnosti a nervové aktivity, které je obtížné dosáhnout zejména ve starším věku. Také antioxidanty zabraňují akumulaci plaku a volných radikálů v mozku, což účinně brání případnému nástupu demence, Alzheimerovy choroby a mnohých dalších kognitivních poruch. 

Snižuje toxické účinky po požití většího množství alkoholu

Ženšen snižuje toxicitu alkoholu v mozku tím, že zvyšuje enzymy, které napomáhají při odbourávání alkoholu v těle.  

Zmírňuje stres

Ženšen ovlivňuje nervový systém těla různými způsoby, včetně zvýšení pozitivní nálady a harmonizace energetické roviny. Také se ukázalo, že adaptogeny nacházející se v kořenu ženšenu výrazně ovlivňují hormonální hladiny organismu, které napomáhají při léčbě chronického stresu. 

Pomáhá při léčbě ADHD

Korejský červený ženšen výrazně ulevuje při poruchách pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a příznivě ovlivňuje učení u dětí, které mají tento syndrom diagnostikován. 

Zmírňuje menstruačních bolesti

Tento kořen výrazně uvolňuje menstruační křeče a bolesti. Napomáhá při kolísání nálad, ulevuje při návalech horka, nočním pocení a i u dalších změn při klimakteriu. 

Posiluje imunitní systém

Anti-alergické, antimikrobiální a antioxidační vlastnosti ženšenu fungují jako obranný mechanismus proti různým mikrobiálním a bakteriálním infekcím. Ve skutečnosti rostlina zvyšuje účinek očkování proti chorobám, jako je chřipka, virus hepatitidy C a rotavirů. 

Redukce hmotnosti

Silná kombinace účinných látek v ženšenu napomáhá eliminovat chuť k jídlu, zvyšuje metabolismus a podporuje spalování tuků, čímž napomáhá při procesu hubnutí. 

Napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi

Glukoregulační vlastnosti ženšenu snižují hladinu cukru v krvi u pacientů s diabetem 2. typu. Ginsenosidy obsažené v ženšenu pozitivně ovlivňují produkci inzulinu a zlepšují inzulinovou rezistenci v těle. 

Zabraňuje předčasnému stárnutí

Po celém světě je ženšen vysoce ceněn pro svou schopnost snižovat známky stárnutí. Jeho antioxidační vlastnosti zabraňují negativním účinkům volných radikálů v celém těle, které zabraňují nevratnému poškození buněk. 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat