Prostreno.cz

Skořice umí v létě ochránit proti salmonelóze

Skořice je sice považována za typicky zimní koření, které prohřívá, nicméně svoje uplatnění nachází i během parních dní. Jak vás může ochránit proti salmonelóze?

Skořice v takovém cappuccinu chutná prostě báječně. Navíc antioxidanty, které se vyskytují v tomto oblíbeném koření, jsou užitečné, protože pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály. (Mezi ně patří například polyfenoly.) Vzhledem k síle těchto antioxidantů se skořice často používá i jako konzervační činidlo. Jmenované voňavé koření ale taky snižuje rizika srdečních onemocnění, na což poukázaly mnohé studie.

Pozitivní vliv na odolnost vůči inzulinu

V této souvislosti je nutné připomenout, že srdeční onemocnění jsou jednou z hlavních příčin úmrtí v celosvětovém měřítku. Ti jedinci, kterým je diagnostikován diabetes typu 2, by dokonce denně měli užívat gram skořice. Snižuje totiž hladinu cholesterolu i cukru v krvi.

Možná ochrana proti rakovině

Skořice coby koření je zkoumána již léta. Vědci totiž dávno vědí, že je účinná při prevenci a léčbě rakoviny. Ačkoliv jsou experimenty omezeny na zkumavky a laboratorní zvířata, výsledky ukazují, že extrakty skořice mohou poskytnout ochranu proti tomuto zákeřnému onemocnění. Fungují tak, že redukují rakovinné buňky a stejně tak brání tvorbě nádorů. Aspoň tak to tedy vidí věda.

Protizánětlivé vlastnosti

Zánět se vyskytuje tehdy, když tělo bojuje s infekcemi nebo opravuje poškozené tkáně. To může být problémem. Dobrou zprávou je, že skořice vykazuje protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit jakýkoli zánět v těle, který by se navíc mohl vrátit do svého přirozeného stavu.

Úleva od migrény

Migrény mohou být pro některé lidi oslabující, ale to neplatí pro ty jedince, kteří znají účinek voňavé skořice. Toto koření je poměrně účinné v boji proti migrénám, a to díky svým téměř až analgetickým schopnostem. A protože je skořice značně levnější než pilulky z lékárny, mnoho lidí se uchyluje právě k ní. Stačí pár kapek té esenciální nakapat do difuzéru. Nebo smíchat polévkovou lžíci sezamového oleje, lžičku kardamonu a stejné množství skořice. Tato směs se nechá uležet, načež se s ní masíruje rozbolavělá hlava.

Podpora imunitního systému

Věděli jste, že skořice může posílit imunitní systém? Pokud zjistíte, že jste náchylní i na běžné nachlazení, přidání skořice do každodenní stravy z vás udělá odolnějšího člověka.

Boj proti houbovým a bakteriálním infekcím

Skořice obsahuje aktivní složku cinnamaldehyd, o níž je známo, že bojuje proti infekcím. Olej z tohoto koření je například velmi užitečný při léčbě infekcí dýchacího systému. Také se ukázalo, že skořice působí jako prevence růstu některých druhů bakterií. Řeč je v tomto případě o salmonelóze.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealthl.com, www.firstaid.com





Celkem 2 komentářů

e.vaskova@email. z
15.06.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat