Prostreno.cz

Špatné návyky, které jsou pro vás překvapivě zdravé

Mnoho vašich údajně „špatných návyků“ může být okolím negativně hodnoceno. Tak ať si! Ať už máte rádi kávu nebo vejce, věnujete se cvičení jen pár minut denně či si občas dopřáváte tučné pokrmy, existují studie, které vás podpoří!

„Špatné návyky“. Co si pod tímto pojmem představit? Každý na tomto spojení slov evidentně vidí něco jiného. Jak si jinak vysvětlit, že co je okolím hodnoceno jako negativní, může být zdraví přínosné? Ostatně, posuďte sami.

Vynechávání snídaně

Ne, snídaně není povinná – navzdory tomu, co jste možná slyšeli. Ačkoli se kdysi věřilo, že přeskočení prvního jídla dne vede k přírůstku hmotnosti, několik nedávných studií zjistilo opak – příležitostné (!) přeskakování jídel může ve skutečnosti pomáhat některým lidem zhubnout.

Pití kávy

V březnu jistý kalifornský soudce rozhodl, že prodejní síť Starbucks a další podniky podnikající v oblasti kávy musí ke svému zboží přidávat varování o rakovině. Navzdory tomuto děsivému oznámení existuje rozsáhlý vědecký výzkum o kávě, který naznačuje, že pravidelné pití kávy je spojeno se sníženým rizikem rakoviny a řadou dalších přínosů pro zdraví, jako je ochrana proti cukrovce a posílení zdraví srdce. To znamená, že lékaři doporučují omezit příjem kofeinu na 400 miligramů denně, což jsou asi 3 až 4 standardní šálky.

Konzumace vajec

Vejce – živočišný „výrobek“ s vysokým obsahem cholesterolu, tukem, bílkovinami a několika klíčovými vitaminy a minerály. Někdo říká, že jeho pravidelný příjem představuje zdravotní riziko. Nedávný výzkum ale ukázal, že konzumace cholesterolu nemusí nutně znamenat vysokou hladinu cholesterolu. Je to mýtus.

Zalíbení v potravinách s vysokým obsahem tuku

Oddávat se potravinám s vysokým obsahem tuku nemusí být na škodu. Stačí, když v rámci kompenzace zvednete pozadí a budete se hýbat. Toť vše. Osmiletá studie, jíž se zúčastnilo téměř 50 000 žen, z nichž zhruba polovina z nich měla dietu s nízkým obsahem tuku, potvrdila, že lidé stravující se s pomocí nízkotučných potravin nesnižují riziko rakoviny prsu, kolorektálního karcinomu nebo srdečních chorob. Navíc ani moc neztrácejí na váze. Nová doporučení ukazují, že zdravé tuky, jako jsou ty z ořechů, ryb a avokáda, jsou zdravé. Tečka.

Víno

Sousta výzkumu začíná naznačovat, že lidé, kteří pijí mírně - zhruba 1 až 2 sklenky vína nebo piva denně - mohou snížit riziko kognitivního úbytku souvisejícího s věkem. Aspoň tak to dokládá studie zveřejněná v časopise Journal of Alzheimer's Disease.

Až příliš krátký trénink

Jisté vědecké práce naznačují, že kompaktní vysokonapěťové cvičení, například sedmi minutový trénink, je přínosnější pro budování svalů a ochranu srdce. Dejte tedy přednost intenzivnímu intervalovému tréninku nebo cvičení, kterému se říká HIIT. Rozhodně není nutné trávit ve fitku dlouhé hodiny!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat