Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Co s vámi udělá konzumace jednoho vajíčka denně

10.06.2018 | Zdraví a diety

Jak často si dopřáváte vejce? Chce to aspoň jedno denně! Proč? Tohle získáte, pokud mu třeba hned ráno dáte přednost před jogurtem!

Vejce je zkrátka terno. Nový výzkum ukazuje, že již jeden kus denně může pomoci předcházet onemocněním srdce. Vědci na to přišli tak, že celých devět let porovnávali zdravotní stav několika stovek tisíc lidí. Ukázalo se tak, že ti, kdo konzumovali jedno vajíčko každý den, vykazovali o 26 % nižší riziko hemoragické mrtvice a o 18 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Jste překvapeni? Výzkumníci nikoli. Vejce totiž obsahují mnoho klíčových vitaminů a živin pro naše buňky i celkové zdraví.

Kdopak by se vlka bál?

Tým výzkumníků z Číny a Velké Británie, vedený profesorem Liming Li a doktorem Canqing Yu z School of Public Health, měl za úkol zjistit, zda existuje spojení mezi konzumací vajíček a rozvojem kardiovaskulárních onemocnění, ischemickým srdečním onemocněním, které je hlavní příčinou předčasné smrti ve většině západních zemí, závažnou koronární příhodou, hemoragickou a ischemickou mrtvicí. Ano, hádat může dvakrát. Nejen v Číně vejce způsobilo rozruch!

Výzkumníci využili údaje z probíhající studie, která zahrnovala více než půl milionu dospělých ve věku od 30 do 79 let, a to z deseti různých čínských lokalit. Celkem bylo vybráno 416 000 účastníků, kteří neměli žádné zdravotní problémy, jako jsou rakovina, srdeční choroby a diabetes.

Vařená či smažená? Je to jedno!

Dobrovolníci byli dotazováni na to, jak často jedli vajíčka, následně s nimi vědci navázali kontakt až po zmíněných devíti letech. Výsledky přitom byly fenomenální, i když z jistých důvodů se závěrečného hodnocení neúčastnili všichni. (Někteří jedinci vyššího věku se totiž vědeckého resumé nedožili.)

Obecně ale výsledky prokázaly, že konzumace jednoho vajíčka denně by měla patřit k základům zdravého jídelníčku. A to navzdory tomu, co špatného se o vejcích říká. Jak asi všichni vědí, tyhle živočišné dary mají ve sdělovacích prostředcích špatnou pověst. Jsou totiž hlavním zdrojem cholesterolu, což pro mnohé znamená něco nepřípustného.

Nic není pouze černé nebo bílé

Novější výzkumy ale dokazují, že ve skutečnosti pomáhají zvýšit hladinu tak zvaného dobrého cholesterolu, jež se někdy nazývá lipoprotein s vysokou hustotou (HDL), který je důležitou složkou všech našich buněk a který pomáhá odstranit další škodlivé formy cholesterolu z krevního oběhu.

Vejce jsou také plná proteinů, vitaminů a bioaktivních složek, jako jsou fosfolipidy, jež se nacházejí ve všech buněčných membránách. Jedno vejce obsahuje také 35 % denního příjmu cholinu, což je důležitá výživa pro kognitivní funkce. V překladu řečeno, cholin může chránit před Alzheimerovou chorobou. Takže, co si zítra dáte ke snídani?

Zelenina, kterou by měly povinně jíst všechny ženy

Malinová polévka

Malinová polévka

13 hlasů
20min 285 kJ 45 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Tvarohový trhanec

25 hlasů
1h a 50min 592kJ 85 Kč

Jídlo našich babiček.

Polévka z hovězího krku

11 hlasů
2h a 50min 100kJ 130 Kč

Hovězí vývar s brambory.