Prostreno.cz

Fakta, která potřebujete vědět o vitaminu C

Že „céčko“ naleznete jenom v citronech? Ale kuš! Jsou i další potraviny, ze kterých ho můžete vesele čerpat – a do některých byste to možná ani neřekli. Proč tenhle vitamin potřebujete doplnit ještě před dovolenou, a jak se pozná, že vašemu tělu schází?

Že „céčko“ je důležité jenom v zimě, když všude řádí chřipky a virózy? Co vás nemá! Potřebujete ho celoročně, protože pomáhá předcházet rakovině, snižuje hladiny stresových hormonů, reguluje cholesterol a zlepšuje fyzickou výkonnost. Rovněž podporuje vstřebávání železa a stimuluje tvorbu bílých krvinek. Odborníci dokonce tvrdí, že má schopnost zpomalit i biologický proces stárnutí, takže vlastně funguje jako elixír mládí. Co dalšího byste o vitaminu C určitě měli vědět?

Ochrana před škodlivým UV zářením

Opalovací krém je neodmyslitelnou součástí léta, to je jasné. Pro svou pokožku však můžete udělat ještě něco navíc. Pokud se zaměříte na příjem vitaminu C, zvýšíte i její ochranu před škodlivými UV slunečními paprsky – a o to jde. Jak je to možné? Jelikož je zmíněný vitamin silným antioxidantem, zmírňuje nepříznivý dopad ultrafialového záření na kůži, přičemž zabraňuje jejímu poškození ve všech vrstvách. Pojistěte si to tedy ze všech stran…

Skrytá znamení nedostatku

Jak organismus dává najevo, že má „céčkovou nouzi“? To je otázka, na níž mnoho lidí nezná odpověď. A co vy? Třeba také nemáte tušení o tom, že za obecné varovné signály nedostatku se považuje třeba podezřele pomalé hojení ran nebo zvýšená tvorba modřin. Zbystřit byste však měli i v případě, že trpíte suchými a lámavými vlasy, permanentní únavou, absolutní neschopností zhubnout či náchylností k úzkostem.

Zdroje? Jen citronem to nekončí

Za doporučený denní „příděl“ vitaminu C se považuje něco kolem 60 mg. Se splněním tohoto cíle vám moc ráda pomůže zelená zelenina, jako je například špenát, kapusta či brokolice. Bohatými zdroji jsou však i jahody, kiwi, kešu oříšky, ananas, černý rybíz a papája. Spolehnout se v tomhle můžete i na květák, okurku, rakytník, brusinky, mrkev, česnek, ředkvičky, brambory, celer a cibuli.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat