Prostreno.cz

Domovem milionů bakterií je všem známý zubní kartáček

Že svůj kartáček znáte „jako své boty“? Tak na tenhle pocit rozhodně nespoléhejte. Nebo se k vám už doneslo, že mezi jeho štětinami bydlí 100 milionů bakterií? A hodně podobně na tom je i držák či kelímek, v němž ho skladujete!

Zubní kartáček je nepostradatelným „nástrojem“ drtivé většiny lidí. Máte pocit, že o své dentální pomůcce, za jejímž vznikem prý stojí s největší pravděpodobností obyvatelé Číny, víte naprosto všechno? Hned vás přesvědčíme o opaku. O tomhle už jste někdy slyšeli?

Bakterie. S jakým počtem máte co dočinění?

Pokud máte z breberek a pouhým okem neviditelných organismů tak trochu „vítr“, bude pro vás následující informace pořádným šokem. Závěry nedávného výzkumu totiž poukázaly na to, že jeden jediný kartáček je domovem přibližně 100 milionů bakterií, včetně bakterie E. coli a komplet celého rodu stafylokoků. Na klidu vám zřejmě nepřidá ani to, že mezi štětinkami se nachází i nemalé množství fekálií těchto nezvaných návštěvníků. A ano, všechno tohle si vkládáte do úst. Jste v šoku? Bohužel bude hůř…

Nebezpečí číhá všude. Doslova

Koupelna. Vypadá ta vaše tak, že se v jedné místnosti nachází toaleta, vana a umyvadlo? To je podle odborníků špatně. A ještě horší je to v případě, když na umyvadle stojí v kelímku či držáku kartáčky celé rodiny. Proč to? S každým spláchnutím toalety (tedy pokud její uživatel ihned po vykonání potřeby nesklopí prkénko) se prý do ovzduší šíří další a další bakterie, které si „sednou“ na dentální příslušenství. Experti také došli k závěru, že zmíněné držáky na kartáčky patří mezi trojku nejznečištěnějších míst v celé domácnosti, proto navrhují skladovat pomůcky na ústní hygienu v uzavřené skřínce.

Výměna aparátu. Kdy je nejvyšší čas?

Americká stomatologická asociace doporučuje výměnu kartáčku jednou za tři měsíce – to je maximum. Pokud se však štětiny rozdvojují a onen komponent vykazuje další známky opotřebení o něco dříve, bez výčitek ho nahraďte za nový. Používáte-li ten elektrický, pro střídání hlavy patří stejná pravidla jako pro klasický ruční kartáček.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat