Prostreno.cz

Zdravotní hrozby v instantních nudlových polévkách

Když je hlad, přijdou na řadu předvařené nudle, co se zalijí horkou vodou. Berete to stejně? Možná byste měli vědět, že v nich obsažená přísada je i vedlejší produkt ropného průmyslu, který je spojován s neplodností. To ale není to jediné, co vás vyděsí!

Nudlové instantní, jinak zvané „čínské“ polévky, jsou vyhledávaným pokrmem dnešní doby. Ať už si svou oblíbenost vysloužily nízkou cenou nebo spíše nenáročnou přípravou, jisté je, že se jich po celém světě denně sní skutečně hodně. Patříte mezi jejich fanoušky i vy? Nechceme vám kazit chuť, ale hazardujete se svým zdravím. A rozhodně ne málo!

Gastronomický omyl s následky

Americký výzkum provedený bostonskou nemocnicí Massachusetts General Hospital, jež vedl lékař Braden Kuo, přinesl šokující závěry. Když se vědecký tým zaměřil na to, jak se nudle „chovají“ po tom, co přistanou v lidském žaludku, nestačil se divit. S pomocí speciálního vybavení se totiž zjistilo, že i po dvou hodinách vypadají úplně stejně, jako čerstvě připravené. Divné? To taky, ale hlavně škodlivé.

Vlastnosti, které děsí. Všechny!

Problematická stravitelnost levného instantního pokrmu podle odborníků nesmírně zatěžuje trávicí systém, kvůli čemuž má tělo sníženou schopnost absorbovat živiny. Ne však z této polévky, ale z jiných zdrojů, protože v jejím nutričním složení byste prospěšné látky hledali marně. Předvařená a sušená náhražka jídla naprosto postrádá vlákninu, bílkoviny, vitaminy a minerály. Naopak překypuje nasycenými tuky, sodíkem a sacharidy. A také něčím mnohem horším…

Libo trochu ropy? Nechte si chutnat

Testy výzkumníků prokázaly, že v nenápadně se tvářícím pytlíku nudlí se skrývá i terciální butylhydrochinon (TBHQ). To je sice antioxidant prodlužující trvanlivost potravin, jelikož poskytuje ochranu před bakteriemi a plísní, na stranu druhou však obsahuje ropné deriváty butanu. Zkrátka a dobře, máte tu „čest“ se syntetickou chemikálií. A vzhledem k tomu, že tyhle „těstoviny“ váš organismus zpracovává pořádně dlouho, v žaludku vám s nimi leží i ten butylhydrochinon. Alarmující je také fakt, že o bezpečném limitu této látky se lékaři stále nemohou shodnout. Ovšem o následcích už jasno mají! Tak jak to je?

Neplodnost, zvracení a zmutované buňky

Zmíněný TBHQ, jež je tedy vedlejším produktem ropného průmyslu, je spojován s dýchacími problémy, nevolností, zvracením a mdlobami. Pokud je řeč o dlouhodobé konzumaci, pak přicházejí zvýšená rizika v podobě jaterních potíží, mutace buněk, nebo dokonce neplodnosti. Ještě pořád máte chuť na „čínskou polévku“?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat