Prostreno.cz

Omrzela vás běžná zelenina? Vyměňte ji za kukuřici

Kukuřice zrovna nepatří k nejoblíbenějším druhům zeleniny, přesto má hned několik zásadních vlivů pro zdraví lidského organismu. Kukuřice je důležitá pro prevenci chorob srdce, snížení krevního tlaku a podporuje růst a kognitivní funkce. Poznejte široké spektrum jejích účinků a zahrňte ji i do svého jídelníčku.

Kukuřice je bohatým zdrojem vitaminu A, B, E a mnoha dalších minerálů. Její vysoký obsah vlákniny zajišťuje, že hraje významnou roli v prevenci zažívacích onemocnění, jako je zácpa, hemoroidy a rakovina tlustého střeva. Přítomné antioxidanty působí také jako anti karcinogenní činidla a eliminují celou řadu chronických onemocnění. Podívejme se v čem je pro naše zdraví důležitá.

Podporuje růst

Kukuřice je bohatá na vitaminy skupiny B, zejména na thiamin a niacin. Thiamin je nezbytný pro udržení zdraví nervové soustavy a kognitivních funkcí. Nedostatek niacinu vede k onemocnění zvanému pelagra (jedná se o onemocnění charakterizované průjmem, demencí a dermatitidou, která se běžně pozoruje u podvyživených jedinců). Kukuřice je také dobrým zdrojem kyseliny pantothenové, která je nezbytným vitaminem pro metabolismus sacharidů, bílkovin a lipidů v těle. Dále je bohatá na vitamin E, který přirozeným antioxidantem, který je významný pro růst a ochranu těla před různými nemocemi.

Dodá tělu základní minerály

Kukuřice je bohatá na celou řadu minerálů, které tělu prospívají mnoha způsoby. Fosfor, spolu s hořčíkem, manganem, zinkem, železem a mědí se vyskytují ve všech odrůdách kukuřice. Obsahuje také stopové minerály jako selen, které se ze stravy získávají obtížněji. Fosfor je nezbytný pro regulaci normálního růstu, zdraví kostí a optimálního fungování ledvin. Hořčík je nezbytný pro udržení normální srdeční frekvence a pro zvýšení kostní minerální hustoty.

Snižuje riziko vzniku hemoroidů

Obsah vlákniny v kukuřici je velmi impozantní a díky tomu zmírňuje potíže s trávením, jako je zácpa, eliminuje vznik hemoroidů a snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Vláknina je nepostradatelná pro správnou peristaltiku střev a tvorbu žaludečních šťáv.

Pomůže, když potřebujete přibrat

Ačkoli se může zdát, že většina z nás hledá zaručené redukční diety, jsou i jedinci či životní situace, kdy potřebujeme hmotnost naopak nabrat. A právě kukuřice je tou správnou volbou. Kukuřice je bohatým zdrojem kalorií, má nejvyšší obsah kalorií z celé škály obilovin. To je důvod, proč se často využívá k rychlému přírůstku hmotnosti.

Protirakovinové účinky

Podle studií provedených na Cornellově univerzitě je kukuřice bohatým zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům způsobujícím rakovinu. Na rozdíl od mnoha jiných potravin, vaření kukuřice skutečně zvyšuje počet použitelných antioxidantů. Je také bohatým zdrojem fenolické sloučeniny nazývané kyselina ferulová, což je silná antikarcinogenní látka, u které se ukázalo, že je účinná v boji proti nádorům, které vedou k rakovině prsu a jater.

Snižuje špatný LDL cholesterol

Podle časopisu Journal of Nutritional Biochemistry spotřeba kukuřičného oleje snižuje špatný LDL cholesterol, tím, že se snížením absorpce cholesterolu v těle. Jak již bylo zmíněno dříve, toto snížení LDL cholesterolu neznamená snížení HDL neboli dobrého cholesterolu, což může mít prospěšné účinky pro náš organismus. Díky těmto účinkům snižuje riziko srdečních onemocnění, aterosklerózy a celkově přispívá k vylučování volných radikálů v celém těle.

Zabraňuje chudokrevnosti

Kukuřice pomáhá předcházet anémii způsobené nedostatkem vitaminů a minerálů. Díky vysoké úrovni železa, což je jeden z nezbytných minerálů potřebných k vytvoření nových červených krvinek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat