Prostreno.cz

Syndrom spánkové apnoe. Jak se dá zmírnit i bez návštěvy lékaře

Dieta, pravidelný pohyb a nápoj složený z medu a vody. Co mají tyto tři věci společného? Dá se říct, že úplně všechno. Pomohou vám totiž vyzrát nad syndromem, který ničí vaše nervy, dobrou náladu i kvalitní spánek!

A teď ruku na srdce – bylo vám už někdy řečeno, že spát vedle vás je o nervy, protože strašně chrápete? Často se ráno probouzíte s nepříjemnou bolestí hlavy, a zbytek dne máte potíže s koncentrací? Splíny si u vás doslova „podávají dveře“? Pokud vaše odpověď na tyto otázky zní ano, možná máte co do činění se syndromem spánkové apnoe. Co to vlastně znamená a jak se to dá „řešit“?

Když odpočinek neplní svůj účel

Možná si jen stěží umíte představit, že během spánku dochází k zástavám dechu i na několik vteřin. Ale přesto se to opravdu děje – a možná právě vám. Americké zdravotnické centrum National Institutes of Health spánkovou apnoe vysvětluje jako zúžení dýchacích cest, jež se projevuje buď chrápáním, nebo právě přestávkami v dýchání.

I když podle výše zmíněného ústavu to nemusí být nutně život ohrožující, tento jev samozřejmě narušuje odpočinek, což se na energii a náladě jedince bezpochyby „podepíše“. Jak se tato patálie dá zmírnit? Návštěva odborníka je jistou z možností, ovšem můžete zkusit dát šanci i těmto domácím metodám…

Hlídejte si váhu, tím se ledacos zlepší

Udržovat tělesnou hmotnost v rozumné míře? To je podle lékařů zaručený způsob, jak na své spánkové trable vyzrát. Jakmile se totiž člověk zbaví nadbytečných kil a zúžení krku, uvolní se dýchacích cesty, což přinese změny k lepšímu. Pokud se tedy vrhnete na dietu, dejte si pozor, aby se vám ztracené kilogramy nevrátily jako bumerang. Ruku v ruce by s nimi mohl přijít i syndrom, kvůli němuž si nemůžete kloudně odpočinout. S tímto bodem vlastně úzce souvisí i ten následující.

Pěstujte pravidelný pohyb

Kromě toho, že vám cvičení pomůže zachovat si pracně získané křivky, přispěje i k posílení celého dýchacího systému. A to je to, oč tu běží! Protože je léto a počasí přeje venkovním aktivitám, můžete si dokonce vybrat, jaká činnost vás bude nejvíce bavit. Přímo se nabízí třeba plavání, výlety na kolech nebo procházky v přírodě.

Dejte si večer speciální drink

Mnozí „pacienti“ trpící spánkovou apnoí doslova přísahají, že sklenice teplé vody s jednou polévkovou lžící medu hodně pomáhá. Je to možné? Ano. Včelí produkt je přirozeně antibakteriální, takže očistí a zprůchodňuje dýchací cesty, navíc do jisté míry navozuje pocit ospalosti. Vsadíte na tento nápoj i vy?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat