Prostreno.cz

Proč se vždy po pití alkoholu cítíte tak provinile?

Bezstarostný a bujarý večer s alkoholem je mnohdy vykoupen děsivými rány. Po probuzení už se věci nezdají tak růžové jako dřív. Úsměvy nahrazují úzkosti, nejistota, strach i starosti. Taky se po konzumaci alkoholických nápojů cítíte provinile? Tohle jsou důvody, proč se příště kontrolovat!

Příliš mnoho drinků? K prvnímu důsledku, se kterým se organismus musí vypořádat, patří dehydratace. Je všeobecné známé, že alkohol způsobuje žízeň. Když dojde k dehydrataci, tělo přechází do obranného režimu, což způsobuje vnitřní neklid a napětí. Čím více pijete, tím více inklinujete k úzkostem. Obvykle se také dostavuje pocit provinilosti.

Obecně platí, že tmavší a barevný alkohol vede k hrozivější kocovině. Míchané nápoje, které obsahují spoustu cukru, nebo dokonce kofeinu, se na organismu negativně podepisují o dost víc. Odborníci přitom apelují, že „povečírková“ vina a úzkost mají negativní dopad na zdraví, a to se rozhodně netýká jen toho, že po dvou, třech, čtyřech drincích je tělo otupeno tak, že dochází k odstraňování zábran. Nechráněný, náhodný sex je již pouhým vyústěním situace.

Ještě před ním může dojít k mnoha trapným situacím, za které je člověk nucen se druhý den omlouvat. Pokud jste ten typ člověka, který se stará o to, co si o něm ostatní lidé myslí, zkuste se na večírcích řídit několika zásadami.

Když pijete, jezte

Alkohol je absorbován mnohem rychleji, když máte prázdný žaludek, a tento proces je ještě rychlejší, pokud konzumujete studené nápoje. Vzhledem k tomu, že alkohol narušuje schopnost řízení impulzů, pravděpodobně se po nějaké té skleničce začnete špatně rozhodovat. Jídlo však absorpci alkoholu zpomaluje, takže zobejte, co se do vás vejde!

Alternujte své nápoje

Zákon „prokládání“ funguje spolehlivě. Je jasné, že číšník, pokud u vás uvidí prázdnou skleničku, ihned dolévá. Zarazte ho. Jedno alko, jedno nealko. To je ten správný způsob, díky kterému snížíte množství alkoholu. Zároveň udržíte své tělo lépe hydratované.

Zvažte volbu místa

Pokud se pokaždé setkáváte s přáteli v oblíbené hospůdce, ve které to nikdy nekončí „jen u jednoho drinku“, zvažte změnu místa. Proč byste nemohli navštívit tu novou kavárnu, která zavírá o několik hodin dřív? A kdy jste naposledy byli na bowlingu? Existuje spousta míst, kde se můžete pobavit, aniž by vás okolí „přemlouvalo“ k bujarým pijatykám.

Narušte rutinu

Existují určité dny, během kterých inklinujete k pití? Pravidelně si dopřáváte skleničku, jakmile děti usnou, nebo jen oslavujete páteční večery? Najděte si hobby nebo jinou aktivitu, kterou budete chtít vykonávat v podobně „slabých“ chvílích.

Pomyslete na to, kolik ušetříte

Proč se po veselém večírku cítíte tak provinile? Důvodem mohou být i finance. Zhodnoťte, kolik ušetříte, pokud si sem tam nějaké to „alko“ odepřete. Jedná se o peníze, které se dají spořit na dovolenou, nové auto, spotřebiče a mnoho dalších věcí.

Pověřte přítele

Máte slabou vůli a drink si nedokážete odepřít? Pověřte přítele, aby vás kontroloval, a dejte mu jasné instrukce. Kolik skleniček můžete vypít? Jaký máte rozpočet? Pokud tohle váš blízký bude znát, může vás usměrnit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat