Prostreno.cz

Rozeznat úžeh od úpalu je pro první pomoc rozhodující

Celkové přehřátí organismu. K tomu dochází velmi často. Právě teď, kdy rtuť teploměru ukazuje nejvyšší teploty v roce, je třeba dát si pozor! Úpal či úžeh? Málokdo je dokáže rozlišit. Jak jste na tom vy?

Zásadní je spouštěč. Za jedno může slunce, za druhé teplo. Každopádně máte čest s velmi nepříjemným onemocněním, které by se nemělo podceňovat! V tomto období proto dávejte pozor, abyste si jedno či druhé nepřivodili! A jak vlastně úpal od úžehu rozpoznat?

Úpal – dlouhé cesty i dehydratace

K úpalu můžete přijít například při dlouhé cestě v rozpáleném autě. Obecně byste se tedy měli vyhýbat delším pobytům v horkém prostředí. Dalším důvodem je dehydratace! Proto nezapomínejte na dostatek tekutin. Jestliže málo pijete a jste v místnosti, kde teploměr ukazuje 30 stupňů Celsia, vaše tělo nemá z čeho tvořit pot, čímž mu znemožníte přirozené ochlazování. Následně může dojít k selhání termoregulace, vy a vaše vnitřní orgány se neúměrně zahřívají.

Úžeh – relax na slunci

Rádi se dlouze opalujete u bazénu? Tak to je přesně ono. S pobytem na slunci se to nesmí přehánět! Právě tím si můžete přivodit úžeh. Nevystavujte se slunečním paprskům celý den. V poledne si rozhodně najděte stinné místo. Pravidelně se ochlazujte v bazénu a doplňujte tekutiny!

Oba tyto stavy jsou si velmi podobné a u obou také dochází k tepelnému přehřátí organismu. Jedno však způsobuje sluníčko a druhé zkrátka „jen“ teplo. Stále si myslíte, že nepoznáte rozdíl? Možná vám s tím pomohou příznaky. Jaké to jsou?

Kdy už je zle?

I příznaky jsou si bohužel velmi podobné. V obou případech se dostavuje zmatenost, bolesti hlavy, zvracení nebo horečka. Při úpalu ale navíc dochází k poruchám dechu a zrychlené činnosti srdce, přičemž může nastat až šokový stav. Úžeh se odlišuje tím, že kůže je suchá a horká na dotek. Navíc v prvním případě se příznaky projevují hned, za to v tom druhém až za několik hodin. Zkrátka a dobře, celé odpoledne se můžete cítit v pořádku a až v noci poznáte důsledky toho, že jste svému tělu dopřávali vitamin D až příliš dlouho!

Formy první pomoci

Pomoc musí být okamžitá a správná! Je potřeba přesunout se do stínu či chladné místnosti s čerstvým vzduchem. Postižený by si měl přikládat obklady, a především dbát na přísun dostatku vody. Rozhodně se ale nevyplácí šokové zchlazení. Ledová sprcha není dobrým řešením! Ochlazování musí probíhat postupně a hlavně v klidu. Jestliže nedojde ke zlepšení, není na škodu zavolat odbornou pomoc. Není radno úpal a úžeh podceňovat!

Zdroj: www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat