Prostreno.cz

Co se stane, když při čištění spolknete zubní pastu

Se zubní pastou se setkáváme poměrně často, respektive měli bychom alespoň dvakrát denně, což je 730krát za rok, to je docela velké číslo že. A komu by se za celý rok nestalo, že jí občas trošku nespolkne, hlavně u dětí, kterým dětská zubní pasta přímo chutná a než se otčíme, tak ji spolknou. A co pak… Hrozí nějaké nebezpečí?

Pokud jste to ještě neudělali, tak rovnou zajděte do koupelny a pečlivě pročtěte složení vaší zubní pasty. Při výběru zubní pasty je to to nejdůležitější. Nespoléhejte se jen na lákavý obrázek na obale, zaručující zářivý úsměv, ale podívejte se také na zadní stranu, co skutečně obsahuje. Některé složky vás možná dost překvapí. Možná vás i trošku vyděsí, že na výrobku můžete najít větičku „Není určena k vnitřnímu užití.“, ale z toho zrovna strach mít nemusíte, většinou jde jen o ochranu výrobce před možnými sankcemi. A jak je to se zubními pastami doopravdy, co všechno obsahují?

Základem je voda

V průměru zubní pasta obsahuje kolem 40 % vody, což je zatím dost uklidňující složka. Z vody mít strach nemusíme. Další složkou jsou různá abraziva, to jsou látky z brusným účinkem. V pastě často můžete vidět drobné kuličky, a to jsou právě ty konkrétní abraziva, pro snadnější odstranění zubního plaku.

Barviva a chuťové přísady

Další složkou jsou často barviva a různé přísady, které dodají zubní pastě „chuť“. Bohužel nejvíce těchto přísad můžeme vidět v zubních pastách pro děti, které mají často sladkou příchuť a našim dětem také moc chutnají. U past pro nás „dospěláky“ se setkáváme spíše jen s barvivem. I na tyto složky je třeba hledět a případně o vhodné pastě se poradit s vaším dentistou, který vám poradí i vhodnou zubní pastu pro nejmenší členy rodiny.

Aktivní uhlí

V některých zubních pastách, povětšinou v těch označených jako bělících je častou složkou i aktivní uhlí, které se mimo jiné používá v případě střevních obtíží. Takže při spolknutí se sice nemusíme bát rizika, ale bělící účinky aktivního uhlí nejsou zatím podloženy klinickými studiemi. Často tyto pasty používají více abrazivních složek, které spíše přinesou onen bělící efekt. Aktivní uhlí se, ale všeobecně obávat nemusíte.

Stejné látky jako v optických kabelech a střelném prachu

Už vás trošku mrazí… Zubní pasty často také obsahují oxid křemičitý, který se především nachází v optických kabelech, nebo také dusičnan draselný, který je součástí střelného prachu. Častou složkou je také uhličitan vápenatý, ale toho že zas tak moc děsit nemusíte, využívá se například při hojení ran.

Možná se začínáte už děsit svojí zubní pasty, výše uvedené složky zní sice děsivě, ale v zubní pastě je jen minimální množství. Výsledným efektem těchto látek je to, že pomáhají ke snížení citlivosti zubů a výslednému čistícímu efektu.

Kontroverzní fluorid sodný

O této látce vedou sáhodlouhé debaty i samotní dentisté, a tato látka je rozděluje na dva tábory. Někteří doporučují pastu s fluoridem a někteří je naopak zavrhují. Máme se čeho obávat?

Fluorid sodný je skutečně toxická látka, ale zubní pasta ho obsahuje jen v nepatrném množství. Aby došlo k otravě museli byste přibližně najednou zkonzumovat nejméně deset zubních past, a to je snad přímo nadlický výkon. Fluorid má sloužit v zubních pastách jako posilovač zubní skloviny, ale necháme na vás, k jaké skupině dentistů se připojíte a zvolíte pastu s nebo bez fluoridu. Názory se opravdu liší.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat