Prostreno.cz

Správné potraviny pro zdravá játra

A co takový česnek, jablka nebo listová zelenina? Ne snad, že bychom chtěli mluvit do vašich stravovacích návyků, ale tyto přírodní poklady pomáhají předcházet jaterním potížím. To jste o nich věděli?

Pravidelná konzumace alkoholu, nezdravý jídelníček, nadměrné užívání některých léků či lenivý způsob života – tohle všechno dle názoru odborníků nahrává jaterním potížím, které s vámi nebudou mít slitování. Jak něco takového vypadá v praxi? Jedná se o steatózu neboli ztukovatění jaterní tkáně i špatné vylučování žluči. Tím se logicky naruší funkce celého orgánu a zdravotní katastrofa na sebe nenechá dlouho čekat. Účinná prevence? Představují ji tyto potraviny, které jaterním problémům pomáhají předcházet. Bez čeho se z obchodu či trhu raději nevracet?

Česnek, naprosté léčivé terno

Tady bezpochyby platí, že ani stroužek nazmar. I malé množství tohoto aromatického pokladu totiž směle povzbudí jaterní enzymy k vyplavování nežádoucích toxinů. Ostatně, ne nadarmo se říká, že člověk by měl každý den sníst alespoň kousek syrového česneku. Jelikož patří mezi silné antioxidanty, zkuste se i vy držet této letité rady lidových léčitelů. Pro vaše vlastní dobro…

Červená řepa je vyloženě na předpis

Konzumace zeleniny rubínové barvy přináší celou řadu úžasných výhod. Řepa poskytuje spoustu antioxidantů, jež přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob, rakoviny, a dokonce i zánětů. Nachází se v ní také vysoký podíl vitaminu C, který posiluje imunitní systém. Aby toho náhodou nebylo málo, červený zázrak reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu, čistí krev a zlepšuje náladu. Hodně ho však ocení i játra, jelikož obsažené složky stimulují jejich funkce a podporují celkovou kondici.

Listová zelenina, zelená pro zdraví

Mnohdy podceňovanou listovou zeleninu můžete považovat za svého velkého „jaterního spojence“. Bez ohledu na konkrétní druh je každé její sousto obohaceno o rostlinný chlorofyl. Ten má schopnost neutralizovat těžké kovy a chemické látky, takže působí jako unikátní detoxikační čistidlo. Zahrňte do svého jídelníčku špenát, rukolu, ledový salát i polníček, s nimi rozhodně nešlápnete vedle!

Jablka jakožto osvědčená klasika

I tohle šťavnaté ovoce přidá ruku k dílu, když je řeč o dobře fungujících játrech. Je to proto, že je doslova napěchováno pektinem, což je rozpustná vláknina. Ta podporuje vylučování škodlivých látek z celého trávicího traktu, čímž zmíněnému orgánu pořádně uleví. A protože sladké jablíčko je z podstatné části tvořeno vodou, lze ho brát v potaz i při plnění doporučovaného pitného režimu. Ostatně, proč nezabít dvě pomyslné mouchy jednou ranou, že?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8073814/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat