Prostreno.cz

Sušená hluchavka je tajným přítelem ženského zdraví

Máte už letos nasušenou hluchavku? Ne? V tom případě se dobrovolně připravujete o medikament, který pomáhá léčit záněty vaječníků i menstruační poruchy. Ovšem vypořádat se umí také s nespavostí a kožními ekzémy.

Hluchavka patří na seznam stálic s dlouhou tradicí. Věřili byste tomu, že první zmínky o této bylince, jež se vyskytuje v Evropě, Severní Americe i na Islandu, pochází z počátku novověku? Tehdy se rostlina trochu podobná kopřivě využívala především jako prostředek k přebarvování vlasů, jelikož její nať obsahuje žluté barvivo. Vy si dnes s pomocí hluchavky měnit odstín hřívy asi nebudete, nicméně to ještě neznamená, že se vám tenhle poklad nemůže hodit i jinak. Co všechno léčí a kde se v přírodě ukrývá?

Zázrak schovaný uprostřed plevele

Jak již bylo zmíněno výše, hluchavka bílá se vyskytuje v celé Evropě, takže si obyvatelé starého kontinentu nemají co závidět. Konkrétně u nás roste zejména v plevelných porostech u cest, na rumištích, v houštinách a křovinách, většinou pak na vlhkých a zastíněných místech. Sbírají se květy nebo celé kvetoucí vrcholky natě – příležitost máte ještě zhruba do září, tak ji určitě nepromarněte. Bylinka se následně suší ve stínu, popřípadě v umělých podmínkách. Mějte však na paměti, že teplota by nikdy neměla překročit 40 stupňů Celsia. V jakých situacích se tato rostlina dokáže uplatnit?

Tajný přítel žen, který nikdy nezklame

Pokud jde o ženský organismus, tam hluchavka dokáže nastolit pořádek i ztracenou rovnováhu. Výborně totiž léčí menstruační potíže i záněty vaječníků. Zároveň posiluje dělohu a zastavuje nepříjemné bílé výtoky. To je také důvod, proč se často přidává do čajových směsí na gynekologické obtíže. Ovšem pozor, i muži na její schopnosti mohou klidně vsadit, neboť tento dar přírody příznivě ovlivňuje prostatu a pomáhá při onemocněních močových cest. Jsou ovšem i jiné případy, kdy je dobré mít hluchavku po ruce. Například?

Stopka kožním ekzémům i hemoroidům

Čaj připravený z této rostlinky chutná nejen lahodně, ale umí zatočit i s nespavostí. No vida, není tedy potřeba spoléhat jen na heřmánek s meduňkou! Voňavý medikament rovněž uklidní rozbouřené trávení a podrážděné dýchací cesty. Odvar zase ocení pacienti s kožnými ekzémy, využít se dá i jako součást sedacích koupelí při hemeroidech.

Zdroj: www.herbslife.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat