Prostreno.cz

Ještě jste neslyšeli o hořkém melounu? Předchází rakovině a snižuje cholesterol

Poslední dobou se stále častěji poukazuje na prospěšnost a zdravotní výhody různých potravin, jejichž konzumace dokáže přispět k vyřešení mnoha potíží. Jednou z nich je meloun hořké chuti, jež vypadá jako okurka. Co všechno o něm odborníci zjistili?

Hořký meloun. Říkáte si, že to je snad nějaká hříčka přírody? Ani ne, takový plod v podstatě vypadá jako okurka. Pochází z Indie a běžně se vyskytuje v Jižní Americe a Asii, neboť se mu daří ve vlhkém a teplém podnebí. Pokud by vás zajímal přesný název této poněkud netradiční léčivé zeleniny, tak ten zní Momordica charantia. Narazit ovšem můžete i na označení, jako jsou karela, goya nebo karavella. Představte si, že tenhle přírodní zázrak medicíny je už k sehnání i u nás! Co všechno dokáže a proč je dobré se s ním blíže seznámit?

Posílená ochrana před rakovinou

Američtí vědci jsou si na základě několika nezávislých studií jistí, že nahořklý meloun má značný preventivní i léčebný potenciál u nádorových onemocnění. Hodně tomu přispěl výzkum z roku 2016 zveřejněný v onkologickém magazínu Oncotarget. Jeho závěry sdělují, že obsažený hořký extrakt nejenže snižuje pravděpodobnost rakoviny, ale také inhibuje růst karcinomů. Od té doby se tento plod těší pořádné pozornosti, přičemž jeho účinky jsou zkoumány snad ze všech stran.

Regulace cholesterolu, která je třeba

Máte vysokou hladinu škodlivého cholesterolu a lékař vás varuje, že už to je na hraně? Slibte mu, že do svého jídelníčku zahrnete tuhle cizokrajnou okurku. To byste možná nevěřili, jak se vám to může vyplatit!

„Bílá šťáva z hořké tykve působí protizánětlivě, tudíž pomáhá redukovat hladinu špatného cholesterolu v těle. To je také důvod, proč významně omezuje riziko mrtvice a srdečního záchvatu,“ vysvětluje lékařka a zároveň expertka na výživu Anju Sood, která působí na indické univerzitě v Delhi. Odbornice zároveň dodává, že neobvyklý meloun díky vysokému obsahu draslíku také stabilizuje krevní tlak.

Léčba vředů? Ano, to také

Na další zajímavou věc poukázaly i poznatky průzkumu publikované v magazínu Journal of Nutrition. Z nich jednoznačně vyplývá, že hořký meloun může posloužit k léčbě i hojení duodenálních (dvanáctníkových) a žaludečních vředů. Podle názoru odborníků si jeho unikátní složení také dokáže hravě poradit s poruchami zažívacího traktu, jako je například syndrom dráždivého střeva nebo zánětlivé onemocnění střev. Dlužno dodat, že nemalý podíl antioxidantů zároveň urychluje metabolické funkce v těle, což může zapřisáhlým dietářům pomoci při shazování nadbytečných kil.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat