Prostreno.cz

Potraviny, které vám zajistí dostatečný přísun mědi

Měď je základní minerální látka, hraje důležitou roli v rámci tvorby kostí, produkci pojivové tkáně a při kódování specifických enzymů potřebných pro produkci melaninu a eliminaci volných radikálů. Tělo ji potřebuje! Ale kde je k mání? Ze zdrojů si můžete vybírat!

Při nedostatku mědi se objevuje osteoporóza, anémie, bolest kloubů, nižší imunita a další nelichotivé zdravotní stavy. Proto se doporučuje pravidelně obnovovat hladinu mědi a hlídat její nedostatek. Doplňky stravy přitom nejsou nutné! Ze kterých přírodních zdrojů lze měď čerpat?

Mořské plody a maso

Hovězí játra jsou možná nejbohatší zásobárnou mědi. Ale i jiné druhy masa, ke kterým patří hovězí srdce nebo hovězí ledviny, se nenechávají zahanbit! A dokonce i některé druhy mořských plodů jsou na měď bohaté. Za všechny jmenujme ústřice, krabí maso, humr nebo škeble.

Ovoce a zelenina

Některé druhy ovoce a zeleniny také obsahují měď, a to v různých množstvích. V této skupině se nachází avokádo, banány, hrozny, sladké brambory, rajčata a houby. Jeden šálek sušených rajčat by pak měl obsahovat, aspoň podle odhadů, asi 768 mikrogramů mědi, zatímco u jednoho velkého pečeného bramboru to dělá 320 mikrogramů mědi.

Ořechy a fazole

Některé druhy ořechů patří k potravinám s vysokým obsahem mědi. Bylo odhadnuto, že 28 gramů slunečnicových semen obsahuje asi 519 mikrogramů mědi. A to není zrovna málo!

Čokoláda

Pokud patříte k milovníkům čokolády, asi zajásáte. Ve 28 gramech tmavé čokolády s 85 % obsahem kakaa lze nalézt asi 500 mikrogramů mědi. Pouhým jedním kouskem si tak můžete zajistit polovinu doporučeného denního příjmu mědi.

Vejce

I vaječné žloutky patří k zásobárnám této základní minerální látky. Každý, kdo vyloženě nepatří k fanouškům masa, se pro účel jejího doplnění může obrátit právě na ně.

Koření a bylinky

Jak koření, tak bylinky jsou velmi dobrým zdrojem mědi, a proto by měly být součástí vaší stravy. Soustřeďte se hlavně na hořčici, chilli prášek, mátu peprnou, kari, hřebíček, listy koriandru či semena celeru. Skvělá je i majoránka, tymián a estragon.

Určité druhy nápojů

Některé nápoje, jako je káva, černý čaj, pivo nebo víno se taktéž pojí s obsahem mědi. Měli byste však být opatrní, co se množství šálků kávy, černého čaje nebo alkoholu týče. Nic se nemá přehánět!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat