Prostreno.cz

Proč naše tělo potřebuje jód a kde ho hledat

Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj těla. Přibližně 60 % jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví hraje velmi důležitou roli pro zachování správné funkce štítné žlázy, která vylučuje důležité hormony, které řídí základní metabolické funkce těla. Máte ho dostatek?

Nedostatek jódu může mít vážné dopady na lidský organismus. Symptomy jeho nedostatku zahrnují frustraci, depresi, únavu, špatné vnímání, abnormální přírůstek hmotnosti, snížení plodnosti, hrubou a suchou kůži.

Doporučená denní dávka pro dospělé se pohybuje mezi 150 a 200  μg (liší se podle země a věku). V ČR se jodiduje sůl přibližně v množství 20–34 mg na 1 kg soli. Část jódu se kuchyňskou úpravou ztrácí. Jód může naše tělo také získat z mořských ryb, včetně měkkýšů a také z mořských řas, které mohou absorbovat jód z mořské vody. Mezi další zdroje jódu patří také česnek, cuketa, špenát a sójové boby.

A jaká jsou hlavní funkce jódu v našem organismu, proč bychom ho neměli podceňovat?

Zajišťuje metabolické procesy v těle

Jód ovlivňuje fungování štítné žlázy tím, že pomáhá při produkci hormonů, které jsou přímo zodpovědné za kontrolu základní metabolické rychlosti těla. Metabolická rychlost ovlivňuje účinnost orgánů a řídí pravidelné procesy, jako je cyklus spánku a absorpce živin z potravy a jejich přeměnu na použitelnou energii.

Optimalizuje energii

Jód hraje důležitou roli při udržování optimálních energetických hladin v těle tím, že zajišťuje účinné využití kalorií, aniž by bylo možné je ukládat jako přebytečné tuky.

Posiluje imunitní systém

Jód je hlavním posilovačem imunitního systému. Je to pohlcovač volných hydroxylových radikálů a jako vitamin C také stimuluje a zvyšuje aktivitu antioxidantů v celém těle, aby poskytl silné obranné opatření proti různým nemocem, včetně onemocnění srdce a rakoviny. Studie prokázaly, že přímo chrání mozkové buňky před škodlivými účinky volných radikálů.

Zabraňuje hypotyreóze

Hypotyreóza je snížená funkce štítné žlázy a má za následek všeobecné zpomalení všech tělesných procesů, protože je narušena chemická rovnováha v těle. Jedním z nejběžnějších výsledků hypotyreózy je velké zvýšení hmotnosti, protože tělo jednoduše nespaluje kalorie a nepřeměňuje je na energii.

Antikarcinogenní vlastnosti

Pravděpodobně nejdůležitějším přínosem jódu pro zdraví jsou jeho antikarcinogenní vlastnosti. Studie ukázaly, že rakovinové buňky se po injekci jodu zmenšují a někdy dokonce podstupují apoptózu (automatickou smrt buněk) a poté jsou nahrazeny zdravějšími buňkami. Přesný mechanismus tohoto procesu je dosud neznámý, ale studie našly toto pozitivní spojení, zejména pokud jde o jeho účinky na indukci apoptózy v buňkách karcinomu prsu.

Eliminují toxické chemikálie

Jód také přispívá k očistě těla od škodlivých chemikálií jako je fluorid, olovo, rtuť a biologické toxiny. Má určité antibakteriální vlastnosti, zejména proti Helicobacter pylori, což je nebezpečná bakteriální infekce v žaludku, běžněji nazývaná H. pylori a spojená s rakovinou žaludku.

Vliv na pokožka a vlasy

Jód také ovlivňuje zdraví pokožky, vlasů a zubů. Je to důležitý prvek pro péči o vlasy, protože nedostatek tohoto minerálu může způsobit vypadávání vlasů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat