Prostreno.cz

Co jíst a pít, pokud jdete na fotbalové utkání

Fotbalisté ke hře trvající 90 minut potřebují energii. Odkud ji čerpat? Z jídla! Co a kdy by si nadšenci tohoto sportu měli dopřát? Dbejte na správné načasování i složení občerstvení!

Křeče, nedostatek energie či vyčerpání. I s tímhle se sportovci ve fotbalových dresech mohou setkat. Proto odborníci doporučují v noci před zápasem odpočívat a také se soustředit na dobré jídlo. To by mělo obsahovat asi 50 procent sacharidů. Ty jsou k mání například v rýži, těstovinách, chlebu, bramborách či obilovinách. (Sacharidy se rozloží na glukózu, která poskytne dostatek energie pro hru.) Ovšem pozor, nestačí jíst jen večer před zápasem.

„Gáblík“ dvě nebo tři hodiny před akcí, který je plný již zmíněných sacharidů a v neposlední řadě i bílkovin, je taktéž vhodný. Sportovci by se však měli vyhýbat všemu mastnému a tučnému. Tělo taková jídla hůře tráví, a navíc zpomaluje tělesné reakce. A co dalšího brát v potaz?

Hydratace

Pro nejlepší výkon potřebuje organismus dostatečnou hydrataci. Výživoví poradci proto apelují, že je vhodné zvýšit pitný režim tři dny před zápasem (a udržovat jej až do začátku hry). Prim přitom hraje voda, džusy a sportovní (iontové) nápoje. Konkrétní jídelníček přitom vypadá následovně.

Když se blíží první písknutí rozhodčího  

Tři až pět hodin před zápasem volte lehce stravitelné jídlo, které obsahuje vysoký obsah sacharidů, nízký nebo průměrný podíl bílkovin, „střízivý“ obsah tuku a průměrný obsah vlákniny. Vyberte si vysoce kvalitní sacharidové potraviny, jako jsou bagety, celozrnný chléb, tortilly, anglické muffiny, hnědá rýže, celozrnné těstoviny, celozrnné obiloviny, ovoce (jablka a banány), škrobová zelenina (brambory, hrách a kukuřice).

45–60 minut před zápasem si dopřejte malé občerstvení s vysokým obsahem karbohydrátů, s mírným obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku, například 1 kus 100 % pšeničného chlebu s 1 lžící arašídového másla nebo krůtí sendvič se sportovním nápojem. Skvělý je i nízkotučný ovocný jogurt a 1 banán.

Obecné pokyny k příjmu kalorií

Poté, co již víte, jak by měl váš jídelníček před fotbalovým zápasem vypadat, zmiňme ještě pár obecných rad. Jídlo si skutečně rozfázujte a nejezte jej najednou. Těsně před výkonem již na svačinky zapomeňte, neboť váš žaludek by jídlo a aktivitu nemusel unést. Zároveň pamatujte na to, že množství není tak důležité jako kvalita a výživový profil jídla. Kolikrát méně znamená více!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat