Prostreno.cz

Co špatného se říká o instantní kávě a je to vůbec pravda?

Když opravdu potřebujete šálek kávy, verze té instantní se jeví jako vhodná. Je totiž připravená okamžitě. Poskytne vám ale totéž co káva „pořádná“, tedy ta poctivá zrnková? Nechte si zdát!

Lidé se dost často podivují nad tím, proč je instantní káva několikanásobně dražší než čerstvě namletá zrnková káva. Rozdíl je ve finančně náročné technologické výrobě. Nic víc. Co se týče porovnání jednoho nebo druhého, nelze tyto dvě kávy byť jen postavit vedle sebe! Proč?

Zatímco překapávaná či čerstvě namletá zrnková káva může pozitivně ovlivňovat lidské zdraví, o té instantní se rozhodně něco takového říct nedá. Začněme u kofeinu. Kofein je aktivní složka, která vykazuje stimulující účinky. Bylo prokázáno, že v poměru na jeden šálek instantní káva neobsahuje tolik kofeinu co ostatní druhy. Navíc si po její konzumaci mnoho lidí stěžuje na jisté vedlejší účinky, mezi které patří otřesy, poruchy spánku, arytmie srdce a podrážděnost.

Nadměrný příjem způsobuje problém při absorpci železa

Vědci zároveň dokázali, že pokud pijete instantní kávu před jídlem nebo po jídle, tělo pohlcuje méně železa. (Čím silnější instantní káva je, tím méně železa absorbujete). Jediný čas, kdy tělo absorbuje železo správně, je, když si dopřejete šálek jednu nebo více hodin před jídlem.

Potenciální riziko akrylamidu

Je instantní káva špatná? Odpovězte si sami. Podle některých odborníků tohle „rychlokafe“ obsahuje zanedbatelné množství akrylamidu. Jedná se o chemickou látku, která vzniká, když se věci zahřívají na více než 120 °C. Bylo prokázáno, že akrylamid je toxický pro neurologický systém a může způsobit rakovinu. Takže, ještě máte chuť pít instantní kávu? Možná vám pomůže tohle porovnání.

Instantní verze má podstatně méně kofeinu než čerstvě namletá káva. V prvním případě to dělá asi 27 až 173 mg kofeinu na šálek, v tom druhém zhruba 102 až 200 mg kofeinu. Platí přitom, že kofein v instantní kávě, i když je ho podstatně méně, způsobuje stejné problémy, pokud na něj nejste zvyklí. Objevit se může nervozita i úzkost.

Nicméně to, čeho byste se měli skutečně obávat, je vystavení chemikáliím, tedy již zmíněnému akrylamidu. Pokud se ho ve vašem systému objeví až příliš mnoho, může dojít k poškození nervového systému. Vzhledem k tomu, že instantní káva obsahuje dvojnásobné množství této látky, je vhodné snížit její spotřebu na 3 až 5 šálků denně. Jedině tak se dá podle studií snížit riziko neurotoxicity.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat