Prostreno.cz

Nadměrnému pocení zabrání esenciální olej bergamot

Bergamot je pro mnohé z nás neznámé ovoce. Velikostně odpovídá pomeranči, barvou je zase podobné citronu. Olej z něj chutná, ale i uzdravuje. A jeho schopnosti sahají i na pole nepříjemného pocení!

Vědecký název bergamotu je Citrus aurantium. Jedná se o tropickou rostlinu, jejíž silná vůně je složkou mnoha parfémů. Konkrétně olej má antibakteriální, antiseptické, antispasmodické, sedativní, analgetické, antidepresivní a dezinfekční účinky. Prozkoumejte jeho zdravotní přínosy!

Zlepšuje cirkulaci krve

Komponenty bergamotového oleje, jmenovitě chemické sloučeniny alfa-pinen či limonen, jsou antidepresivní a povzbuzující. Zmíněný olej tak způsobuje pocit radosti a vlévá do žil energii. Také stimuluje hormonální sekreci, čímž pomáhá udržovat správnou rychlost metabolismu. Tento stimulační účinek také zvyšuje sekreci trávicích šťáv, žluči a inzulinu, což povzbuzuj trávení, správnou absorpci živin a rozklad cukru.

Zabraňuje infekcím

Některé složky esenciálního oleje z bergamotu jsou antibiotické a dezinfekční. Zabraňují růstu bakterií, viru a hub. Také účinně potlačují infekce, včetně infekcí kůže. Pokud se pravidelně používá s vodou na koupání nebo v mýdlech, pokožka i vlasy získávají silnou ochranu.

Snižuje bolest

Bergamotový esenciální olej stimuluje sekreci některých hormonů, které snižují citlivost nervů na bolest. Proto je velmi užitečné v případě bolesti hlavy, podvrtnutí, bolesti svalů nebo jiných příznaků sáhnout právě po bergamotu. Stačí pár kapek smíchat s nosným olejem (například kokosovým či olivovým) a aplikovat na postižená místa.

Působí proti stresu

Flavonoidy přítomné v bergamotovém oleji patří mezi velmi dobré relaxanty. Upokojují nervy a snižují nervové napětí, úzkost a stres. Také působí proti vysokému krevnímu tlaku, nespavosti a depresi. Zároveň stimulují aktivitu určitých hormonů v těle, jako je dopamin a serotonin, které vyvolávají pocity uvolnění.

Pomáhá při trávení

Esenciální olej z bergamotu aktivuje a zvyšuje sekreci trávicích kyselin, enzymů a žluče - a tím usnadňuje trávení. Bergamot synchronizuje a reguluje peristaltický pohyb střev a tímto způsobem zrychluje trávicí proces a snižuje zátěž střevního traktu. S přehledem může vyřešit zácpu a zabránit gastrointestinálním komplikacím, jako je kolorektální karcinom.

Pečuje o pokožku

Využití bergamotového oleje v kosmetice je pověstné. Pečuje o pokožku, pomáhá vyhlazovat jizvy, zesvětluje tmavé skvrny a odstraňuje nevzhledné následky akné.

Eliminuje tělesný zápach

A další vlastnost bergamotového oleje? Je to vynikající deodorant! Osvěžující vůně a dezinfekční účinky bergamotového oleje brání růstu bakterií, které způsobují tělesný zápach. Pokud vás trápí právě tenhle problém, nalijte do lahvičky s rozprašovačem čistou vodu a přidejte pár kapek bergamotu. Následně používejte jako osobní antiperspirant. A jak dál bergamot využít?

Snižuje horečku, uvolňuje nervy a svaly, zbavuje hlenu v dýchacích cestách, podporuje rychlé hojení ran, prasklin v kůži, vředů a ekzémů a také zmírňuje svědění pokožky.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat