Prostreno.cz

Tekutá dieta. Proč je tak rychlá a je vůbec efektivní?

Existuje nespočet diet a zaručených receptů na hubnutí. Dnes jsme se zaměřili na takzvanou tekutou dietu – i ta má své příznivce a zaryté odpůrce. Rozhodně tekutá dieta není vhodná k dlouhodobému držení, jedná se spíše o krátkodobou záležitost v řádech dnů, maximálně týdnů. Tekutá dieta má samozřejmě své pro a proti, ale pokud poznáte její princip fungování, můžete z ní vytěžit maximum.

Základem tekuté diety je příjem pouze tekuté stravy a eliminace tuhých potravin. Obvykle by se měly konzumovat jen ovocné a zeleninové šťávy, vývary a bylinné čaje. Což zní dost drasticky, a hlavně při takové dietě se budete cítit unavení a po skončení často dochází k jojo efektu.

Tekutá dieta, ale vůbec nemusí být takto striktní, drastická a opravdu s ní můžete zhubnout. Ale chce se dobře zamýšlet nad složením své stravy. Už jen tím, že přijímáte stravu v této formě, urychlí metabolismus, vaše tělo má méně práce s trávením a může snadněji pracovat na očistě organismu i efektivněji se věnovat spalování tuků.

Obsah pestré tekuté diety

Základem samozřejmě zůstávají ovocné a zeleninové šťávy, vývary a dostatek tekutin, nejlépe čistá voda či bylinkový čaj. Avšak do této diety můžete zapojit vše, co jste schopni přijmout v tekutém stavu, takže například jogurty, mléko, kefír a smoothie. Dokonce můžete zařadit i tofu, které můžete pokrájet a rozmixovat například do zeleninové šťávy. Nezapomeňte, že vaše tělo potřebuje bílkoviny a tímto mu je můžete dodat.

Tuky si tělo bude brát z masových vývarů, můžete konzumovat, jak kuřecí, tak i hovězí vývary. Velmi vhodná je i konzumace avokáda, které též doplní tělu tuky a spoustu potřebných vitaminů a minerálů.

O cukry se postará ovoce, tady můžete opravdu vše, co vás napadne, jen pamatujte, že ovocné šťávy byste měli preferovat v dopoledních hodinách, případně odpoledne jako sladkou tečku si můžete dopřát ovocnou zmrzlinu.

Sacharidy a další pořádnou porci vlákniny můžete získat například z ovesných vloček, které jsou též povoleny, pokud je opět rozmixujete do nápojů či přidáte rozmělněné do polévky.

Nezapomeňte, že tato dieta není vhodná pro dlouhodobé držení.

 A jaké benefity můžete očekávat?

Ztráta hmotnosti

Hlavním důvodem, proč většina lidí zvolí tekutou stravu, je docílit rychlého úbytku hmotnosti. Což se skutečně daří, důležité je si poté hmotnost udržet! Pokud se chcete vyhnout jojo efektu, pozvolna po skončení diety přecházejte na tuhou stravu, začněte s ovocem, zeleninou, postupně přidávejte libové maso a na závěr přiměřeně přílohy. Jinak by byla vaše snaha zbytečná. A nezapomeňte také během diety a po ní zařadit do svého běžného dne pravidelný pohyb – procházky, plavání či jízdu na kole.

Detoxikace organismu

Když jíme pevnou stravu, tělo musí usilovně pracovat  na odstranění toxinů a vynakládá úsilí na rozpuštění těchto potravin. Na tekuté stravě se více zaměřuje na detoxikaci organismu. Dalo by se říci, že má více času věnovat se jiným orgánům, než jen žaludku a zpracování potravy. Více tekutiny pomáhá pročistit ledviny, močový měchýř a eliminuje uložené toxiny v tlustém střevě a celém trávicím ústrojí.

Zlepšení funkce orgánů

Nejenže organismus pročistí, ale přispívá ke zlepšením funkce všech orgánů. Zeleninové a ovocné šťávy jsou nezbytnou součástí při tekuté stravě, a právě tyto šťávy dodají tělu celou škálu vitaminů a minerálů, které naše tělo potřebuje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat