Prostreno.cz

Kojení, zácpa i menopauza. Pískavice řecké seno je opravdu univerzální

Pískavice řecké seno je jedna z nejstarších kulturních rostlin, přičemž ve farmacii a v léčitelství se používá především semeno. Proč se právě to hodí především ženám a konkrétně matkám?

Droga pískavice řecké seno se kdysi dávno využívala jako ženské afrodiziakum, které obsahuje, jen tak mimochodem, řadu užitečných živin, včetně železa, hořčíku, manganu a mědi, stejně jako vitaminu B6, bílkoviny a dietní vlákniny. Pískavice se také může pochlubit antioxidanty. Jak tenhle koktejl zdraví působí na lidské tělo? Zvlášť ženy mohou být spokojené!

Podporuje kojení

Tradiční ájurvédská medicína předepisuje pískavici kojícím matkám, neboť extrakt (kapsle) podporuje produkci mateřského mléka. A obsah hořčíku a vitaminů pomáhá zlepšit jeho kvalitu.

Redukuje menstruační potíže

Pískavice je považována za silnou látku, která usnadňuje proces menstruace a zmírňuje související příznaky. Žena, která trpí například na premenstruační syndrom, by její sílu určitě měla vyzkoušet!

Minimalizuje příznaky menopauzy

Pískavice se může pochlubit přítomností estrogenních isoflavonů, které jsou podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu. Ztráta estrogenu způsobuje symptomy menopauzy, z čehož vyplývá, že konzumace pískavice zbavuje typických příznaků, jako jsou změny nálad, deprese či křeče.

Snižuje hladinu cholesterolu

Výzkumné studie ukazují, že zvýšení konzumace pískavice pomáhá krotit hladinu cholesterolu a zabraňuje různým stavům, jako je ateroskleróza, srdeční záchvaty a mrtvice. Semena jsou zároveň bohatým zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá předcházet srdečním onemocněním.

Ovládá diabetes

Extrakt z pískavice zmírňuje průběh diabetu typu jedna a dvě. Vzhledem k přítomnosti galaktomananu (rostlinného polysacharidu) tato bylinka zpomaluje rychlost, jakou se cukr vstřebává do krevního řečiště.

Zmírňuje zácpu

Prášek či nálev z hrubě drcených semen díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá při léčbě zácpy, průjmu a poruch trávení.

Potlačuje chuť k jídlu

Přírodní rozpustná vláknina nalezená v pískavici potlačuje chuť k jídlu a stará se o dlouhotrvající pocit sytosti.

Snižuje bolest v krku

Droga obsahuje velké množství monogalaktanového slizu, který zmírňuje bolesti v krku a kašel. Berte tedy pískavici za ideálního spojence pro období chřipek a nachlazení.

Mezi další přínosy patří léčba ran, zánětů a gastrointestinálních onemocnění. Pískavice zároveň pomáhá v boji proti volným radikálům, zlepšuje celkový metabolismus a zdraví těla a poskytuje úlevu od svalových bolestí. Tak co, zkusíte ji?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat