Prostreno.cz

Kokosový olej pro vás není vůbec zdravý, varují vědci

Také jste si mysleli, že „kokosák“ pomáhá k dosažení vysněných křivek a ještě ochrání vaše srdce před nemocemi? Vítejte do klubu těch, kteří se s největší pravděpodobností nechali nachytat. Všechno je totiž úplně jinak!

Pokud jde o oleje, které se dnes používají nejčastěji, jedním z nich je zaručeně ten kokosový. Taky aby ne, vždyť o něm celá léta slýcháme, že je učiněnou studnicí zdraví, neboť prospívá metabolismu, urychluje hubnutí, posiluje duševní schopnosti a dodává energii. Hezky se to poslouchá, viďte? Bohužel tyto superlativy nemají s pravdou mnoho společného – tedy alespoň podle vědců. Jak to tedy je?

Tuky sice potřebujeme, ale ne všechny

Tvrzení, že tuky patří k základním složkám potravy, asi vyděsí nejednoho dietáře. Nicméně je třeba si také uvědomit, že se dělí na nasycené i nenasycené mastné kyseliny, což je zásadní rozdíl. Ty nenasycené mají dle závěrů mnoha studií pozitivní vliv srdce a jeho činnost, ovšem důležité jsou také pro správný vývoj dětí. Obsahují je třeba olejná lněná semínka, sardinky či avokádo.

Naprostým protikladem jsou pak nasycené mastné kyseliny, jejichž dlouhodobá a nadměrná konzumace zvyšuje úroveň cholesterolu, a tím stoupá i riziko obezity a srdečně-cévních onemocnění. Problém je, v kokosovém oleji jich naleznete neuvěřitelných 88 až 94 %. Právě kvůli tomu experti „otočili“ – a kuchyňská přísada z tropů se ocitla na jejich seznamu úhlavních nepřátel. Proč až teď? Dobrá otázka, ale odpověď na ni se pravděpodobně nikdy nedozvíme…

Nová doba, nové názory

„Jistý nedávný průzkum odhalil, že až 72 % Američanů považuje kokosový olej za zdravou potravinu. Ve skutečnosti ale neexistuje žádný důkaz, který by to potvrzoval. Já osobně jsem viděl závěry minimálně sedmi klinických studií, z nichž vyplývá, že kokosový olej jakožto čistý nasycený tuk přispívá ke zvyšování cholesterolu, což negativně ovlivňuje celý kardiovaskulární systém,“ připouští americký lékař Frank Sacks, který působí na Harvardově univerzitě. A pozor, tohle není jediný odborník s takovým postojem.

Lžička sem, lžička tam? Takhle raději ne

„Jedna menší polévková lžíce kokosového oleje denně zajišťuje téměř celý doporučený limit nasycených tuků pro většinu dospělých,“ varuje americká výživová poradkyně a zároveň mluvčí Akademie výživy a dietetiky, Malina Malkani. Specialistka rovněž dodává, že tento olej nemá s hubnutím absolutně co dělat – ačkoli se to povídá. No vida, to jsou zase věci…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat