Prostreno.cz

Med je sladký poklad nejen do čaje. Chybět by neměl ani ve vaší lékárničce

02.09.2018 | Zdraví a diety

Kromě toho, že je med považován za nejzdravější sladidlo, je také velkým pomocníkem při léčbě různých poranění. Obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek a neměl by tak chybět ve vaší spíží, ani v lékárničce.

Na druhu záleží

Medů existuje velké množství. Od pampeliškového, přes luční a smrkový, až po ten pravý – včelí. Tím se budeme zabývat v celém následujícím článku. Není totiž med jako med. Jiné, výše uvedené „medy“, jsou z největší části tvořené svařením cukru a právě vařením zaniká mnoho prospěšných látek, které jsou v použitých rostlinách obsažené. Pravý včelí med se získává z pláství za studena a tím se v něm uchová největší množství zdraví prospěšných látek.

Do čaje, kávy i do buchet

Jak již bylo řečeno, jedná se o nejzdravější a historicky nejdéle používané sladidlo. Neměl by se ale nikdy přidávat do horkých nápojů, neboť horká tekutina zničí v medu vše zdravé a zbyde obyčejná sladká hmota. Využití v kuchyni je opravdu široké. Medem lze sladit těsta na moučníky, kaše, ovocné nápoje, ale je také vhodný jako přísada do marinád nebo dochucení šťávy k masu.

Lék k vnitřnímu užití

Celá staletí byl med využíván nejen jako potravina, ale také ceněný lék. Med má totiž antiseptické účinky, které oceníte zejména, pokud máte bolesti krku nebo trpíte na afty. V těchto případech jej nejčastěji využijete v podobě slazeného čaje nebo rozpuštěného v teplé vodě jako kloktadlo. Med má také schopnost dezinfikovat a vzhledem k jeho kyselému pH rovněž brání množení mikroorganismů. Pro obsah antioxidantů je doporučován jako prevence proti rakovině, zejména trávicího ústrojí. Zlepšuje trávení a čistí střeva.

Koleno odřené, medem potřené

Med je také výborným prostředkem pro hojení otevřených ran, popálenin a odřenin. Tím, že působí antibakteriálně a zabraňuje zánětu, urychluje celý proces hojení a zamezuje tvorbě jizev, jelikož med nahrazuje ochrannou vrstvu rány, na které by se při hojení za sucha vytvořil strup.

Kosmetický fígl

Med není jenom dobrota a lék k hojení odřenin. Medem také dokážete probudit k životu vaši unavenou pleť. Smíchejte dvě lžičky medu s bílým jogurtem a vytvořte si dokonalou pleťovou masku. Enzymy obsažené v medu proniknou hluboko do kůže a pleť bude vláčná a vyživená.

Skladování

Med uchovávejte na chladném a tmavém místě. Při správném skladování, například v lednici nebo dokonce v mrazáku, vám med vydrží i několik let. Nemusíte se bát, mráz med nijak neznehodnotí. Pokud med otevřete, můžete ho bez obav skladovat stejným způsobem. Někdy se stane, že med na svém povrchu zcukernatí a utvoří drobné bílé krystalky. Jedná se však o vadu pouze estetickou. Krystalky můžete rozpustit ponořením sklenice do mírně teplé lázně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat