Prostreno.cz

Proč si jednou za čas dopřát kokosové mléko. Tyhle účinky vás přesvědčí

Kokosové mléko je oblíbené po celém světě, je populární především v asijské kuchyni, kde je součástí tradičních receptů. V posledních letech jeho obliba roste i v našich končinách, a to nejen díky jeho lahodné chuti, ale také díky svým příznivým účinkům na lidské zdraví. Tak co, dáte si občas kokosové mléko, nebo jste se mu doteď raději vyhýbali?

Kokosové mléko je přímo v dužině kokosu. V závislosti na tom, jak se mléko připravuje, se může lišit obsahem tuků. Kokosové mléko si můžete vyrobit i doma – jak z čerstvého kokosu, tak i ze sušeného, podobně jako se připravuje mandlové mléko. A co všechno z kokosového mléka získáme?

Co obsahuje?

Kokosové mléko je skvělým zdrojem hořčíku, mědi, železa a manganu, stejně jako vitamínu C, E, K a vitaminy skupiny B a dalších stopových minerálů. Obsahuje také velmi dobré hodnoty bílkovin a vlákniny, ale pozor na vysoké hodnoty tuku, což je hlavní důvod, proč je třeba konzumovat kokosové mléko s rozumem. A jaké jsou jeho účinky na lidské zdraví?

Chrání srdce

S významným množstvím mastných kyselin se středním řetězcem má kokosové mléko poměrně vysoký obsah tuku, ale tyto tuky jsou považovány za „dobré", které přispívají ke zdraví srdce. Vědecké studie zjistily, že mírná konzumace kokosového mléka přispívá ke snížení hladiny špatného LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje hladiny dobrého cholesterolu, což eliminuje rozvoj aterosklerózy a snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice. Nadměrné množství tohoto mléka však může mít i opačný účinek!

Zlepšuje nervové funkce

Minerály, které se nacházejí v kokosovém mléce, mají významný vliv na hladiny elektrolytů v těle. Optimalizací hladiny elektrolytů pomocí kokosového mléka je přínosná pro správnou funkci svalů a pro zlepšení celkové aktivity nervového systému.

Zvyšuje energii

Jak již bylo řečeno, přítomné mastné kyseliny se středním řetězcem se nacházejí v kokosovém mléce ve vysokých koncentracích a na rozdíl od jiných forem tuku se přímo metabolizují v játrech, jejichž vedlejším produktem jsou ketony. Tím dodá vašemu organismu potřebnou energii, která se uvolňuje postupně, podpoří jak fyzické schopnosti, tak i kognitivní funkce.

Přispívá ke ztrátě hmotnosti

Pokud je kokosové mléko konzumováno v přiměřeném množství, má dobrý vliv i na vaši hmotnost. Specifické typy mastných kyselin nacházejících se v kokosovém mléku dokážou zrychlit metabolismus mnoha způsoby a současně potlačit pocity hladu. Výsledkem je nižší celkový příjem kalorií v průběhu dne a zvýšení spalování kalorií na pasivní úrovni.

Pomáhá při trávení

Ačkoli většina vlákniny z tohoto mléka je extrahována, přesto má dobrý vliv na trávicí funkce. Přírodní protizánětlivý charakter tohoto nápoje pomáhá eliminovat běžné žaludeční obtíže a podporuje peristaltický pohyb střev.

Zlepšuje krevní oběh

Kokosové mléko je vynikajícím zdrojem železa, které tělo potřebuje k produkci červených krvinek. To znamená že předchází riziku vzniku anémie a také přispívá k dostatečnému okysličování celého organismu.

Snižuje zánět

Existuje mnoho různých tradičních využití kokosového mléka, které se týkají zánětů, zvláště pokud trpíte chronickou artritidou, dnou, bolestí hlavy nebo syndromem dráždivého střeva. Zatímco antibakteriální vlastnosti mléka pomáhají neutralizovat základní infekce, protizánětlivé vlastnosti zklidní otoky, zarudnutí a zmírní bolest.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat