Prostreno.cz

Okinawská dieta vedle štíhlosti zajistí i dlouhověkost

Zdá se, že lék na nezlomné zdraví a dlouhý život se konečně našel. V Japonsku! Tajemstvím je jistá dieta, která je zaměřená na pravidelnou konzumaci ryb, mořských plodů, tofu, hnědé rýže a hub shiitake. Jdete do toho?

Okinawská dieta. Že vám tenhle pojem absolutně nic neříká? Jde o styl stravování, který obyvatelům japonského ostrova Okinawa zaručuje nejen štíhlé tělesné křivky, ale i dlouhý život ve zdraví a skvělé kondici. Přijde vám to poněkud přitažené za vlasy? Ještě zadržte.

Ze statistik totiž vyplývá, že průměrný věk Japonců se pohybuje kolem 85 let, přičemž není nouze ani o jedince, co se ctí a vitalitou oslaví i stovku. Jaká gastronomická pravidla tihle lidé dodržují? Na to si posvítili i američtí vědci, kteří zjistili zajímavé skutečnosti.

Mořské plody? To je základ

Ano, je to tak. Pro zbytečné tuky, cukry a soli není v této dietě místo. Už původní okinawští starousedlíci věděli, že kdo chce být zdravý, ten by se měl zaměřit zejména na ryby a mořské plody, které obsahují vysoký podíl omega-3 mastných kyselin. Tyto látky mají klíčový význam pro správnou činnost mozku a prospívají paměti. Zároveň snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob a předchází obezitě. Je o nich také známo, že výrazně omezují pravděpodobnost vzniku diabetu. Tedy alespoň tak to sdělují závěry studie odborníků z Harvardovy univerzity.

Tofu jako každodenní nutnost

Jíte tofu? Měli byste. I tento produkt vyráběný srážením sójového mléka je totiž možným receptem na dlouhověkost – soudě podle Japonců, kteří ho jedí „po kilech“. V čem tkví jeho tajemství? Tofu platí za hodně bohatý zdroj bílkovin. Ty slouží k obnově a tvorbě buněk, tudíž úzce souvisí s hojením a regenerací. Zároveň se podílí na budování svalů, co mluvit však mají i do produkce hormonů a protilátek na různá onemocnění. Už chápete, proč je bílá surovina v „zemi vycházejícího slunce“ tak populární?

Další potraviny, bez kterých se tam neobejdou

O obyvatelích Okinawy se prostřednictvím zmíněné studie zjistilo, že pravidelně konzumují hořký meloun, což je i jejich národní pokrm. Tato zelenina podle expertů pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a poskytuje prevenci před rakovinou.

Místní si také často servírují hnědou rýži, která má oproti té bílé více vlákniny, takže dokáže zasytit na dlouhé hodiny. Navíc obsahuje odolný škrob – typ zdravého uhlohydrátu, jež dokáže značně urychlit metabolismus. Dalšími oblíbenými pochoutkami jsou pak mořské řasy a houby shiitake, z nichž se čerpají vitaminy, minerály a antioxidanty. Jak vidno, samé lepší věci… Ještě pořád si myslíte, že strava nemá s dlouhověkostí co dělat?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)

Americké lívance

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba