Prostreno.cz

Poranění kůže nebo hemoroidy. Mějte po ruce měsíček lékařský

Měsíček lékařský pochází z jižní Evropy a Orientu. Kvete hlavně v letních měsících. Zpravidla od května až do října. Mnohdy se sází do záhonu, aby chránil ostatní rostliny před záškodníky! A ochránit dokáže i vás! Poradí si totiž s poraněnou pokožkou i infekcemi intimních partií!

Bylinka z rodu Calendula má mimo jiné protizánětlivé a uklidňující účinky! I proto je její extrakt velmi často přidáván do nejrůznějších lékařských a kosmetických výrobků. Proč byste o ní měli vědět víc? Tohle jsou víc, než jen pádné důvody!

Poraněná kůže

Od dávných dob tato letnička náleží k těm nejoblíbenějším přípravkům na podrážděnou pokožku. Ulevuje od svědění, zarudnutí a citlivosti. Navrch ještě podporuje růst zdravých nových tkání, zvyšuje produkci kolagenu a hydratuje. Vynikajícím pomocníkem může být i při popálení, akné, ale i ekzému! Také ji lze používat v boji s lupy a celkově proti suché pokožce hlavy. Proto by mastička z měsíčku za žádných okolností neměla chybět ve vaší výbavě. A to hned z několika důvodů….

Hemoroidy

Pokud opakovaně trpíte nelibým svěděním a pálením v oblasti konečníku, i s tím měsíček pomůže. Zvládne uzdravit poškozené tkáně a zamezit vzniku otoků! Pravidelně aplikujte mast na místo poranění. Za několik dní problémy samovolně zmizí.

Křeče

Měsíčkový zázrak rovněž představuje špičkového parťáka v situaci, kdy vaše tělo postihnou křeče všeho druhu. Ve formě čaje uklidňuje rozbouřený žaludek, olejíček nebo mast si hravě poradí s menstruačními a svalovými bolestmi. Ať už vás sužuje jedno či druhé, tato rostlina z čeledi hvězdnicovitých zlepšuje tok krve do prostoru bolesti a tím snižuje zánětlivé reakce!

Infekce intimních partií

Svrbění, pálení či bolest v choulostivých partiích není nic příjemného. Jestliže jste již vyzkoušeli snad úplně všechno, co mají v lékárně, dejte šanci „Calendula officinalis“. Krém nanášejte do postižené zóny každý večer. Klidně i preventivně.

Repelent

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že tato rostlinka není vybavena příliš lichotivou vůní. Podle některých přímo zapáchá, což se ovšem náramně hodí. Jelikož teplé letní měsíce jsou neodmyslitelně spjaté s velkým množstvím hmyzu, kde kdo hledá recept, jak se nezvaných návštěvníků zbavit. Jedno řešení by tu bylo… Rozprašovač naplněný tekutinou z výtažků žluto-oranžové byliny odpuzuje klíšťata i komáry. Tak si jeden takový sprej určitě pořiďte nebo připravte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat