Prostreno.cz

Zralý, nebo nezralý? Který banán je pro tělo lepší

Banány jsou právem považovány za superpotravinu a rozhodně bychom se jim neměli vyhýbat v žádném ročním období. V obchodech často vidíme jak nezralé, tak naopak přezrálé plody. Víte, které banány jsou lepší?

Většina z nás má v oblibě žluté středně zralé banány, jsou sladké a mají lahodnou chuť. Naopak zeleným banánům se mnohdy vyhýbáme obloukem a to je velká škoda. Zelený banán je sice chuťově o něco chudší právě z důvodu menšího obsahu cukru a vyššího podílu škrobu, přesto byste je neměli zavrhnout.

Zelený vs. žlutý

Zelené banány obsahují vysoký obsah pomalu stravitelného škrobu a mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Obsahují mnohem méně cukru než zralé, žluté banány, ale podíl vitaminů a minerálů je téměř stejný. Obsah kalorií u nezralých a zralých banánů je kupodivu také stejný, hlavním rozdílem jsou sacharidy. Čím více slupka žloutne, poměr škrobů a cukrů se postupně mění. U zralého banánu pochází až 90 procent sacharidů z cukru, zbytek jsou většinou škroby. U banánu se zelenou slupkou je podíl cukrů mnohem menší, a naopak obsahuje více škrobů. Ve výsledku by se tedy dalo říci, že zelené banány jsou dietnější.

Banány jsou celkově velmi výživné ovoce s přirozeně nízkým obsahem tuku a cholesterolu, nabízejí dobrý podíl vlákniny a bílkovin. A jaké jsou přínosy těch nedozrálých zelených banánů?

Napomáhají absorpci živin

Zelené banány mohou zlepšit zdraví vašeho tlustého střeva tím, že se v nich nacházejí mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Výzkum prokázal, že tento typ mastné kyseliny může zlepšit schopnost vašeho těla absorbovat živiny, zejména cenný vápník.

Regulují krevní tlak

Stejně jako u normálních žlutých banánů mají zelené banány velmi vysoký obsah draslíku, který je v těle základním minerálem. Draslík funguje jako vazodilatátor, což znamená, že může snížit napětí a v cévách a tepnách. Toto snížení krevního tlaku může pomoci předcházet různým onemocněním, jako je například ateroskleróza, infarkt a mrtvice.

Zlepšují trávení

I když obsahují vysoký podíl pomalu stravitelných škrobů, zároveň obsahují dostatečné množství vlákniny. Takže se nemusíte bát, že při konzumaci zelených banánů budete mít nějaké zažívací obtíže. Přítomná vláknina zlepšuje peristaltiku střev a zároveň v nich dohlíží nad rovnováhou bakteriálních hladin.

Zrychlí metabolismus

Živiny nacházející se v zelených banánech mohou pomoci optimalizovat metabolismus tím, že poskytují stabilní, komplexní uhlovodíkovou bázi a tím dodávají tělu potřebnou energii. A to mnohem lépe než jednoduché sacharidy, toto ovoce může účinně urychlit proces spalování kalorií v těle a tím přispět i k redukci hmotnosti.

Vhodné pro diabetiky

Zelené banány obsahují vysoký podíl vitaminu B6 a tento vitamin je znám tím, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Zároveň přítomná vláknina může také pomoci potlačit uvolňování inzulinu do krve, což je pro diabetiky dobrá zpráva.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat