Prostreno.cz

Esenciální olej manuka. K čemu je dobrý a s čím ho míchat

Manuka je skoro nováčkem v knize o aromaterapii, neboť účinky tohoto keře byly objeveny teprve nedávno. To ale neznamená, že nejsou báječné! S jeho pomocí zatočíte s lupy, otoky, alergiemi i tělesným zápachem!

Balmín metlatý (Leptospermum Scoparium), nazývaný také původním domorodým názvem manuka, je nejrozšířenějším druhem rodu balmín. Jedná se o nenáročnou teplomilnou dřevinu pěstovanou pro květy a jejich léčebné účinky. Už jste v obchodě narazili na tento esenciální olej? Berte ho všema deseti! Proč?

Působí proti lupům

Lupy jsou způsobeny nedostatkem vlhkosti a mazu v pokožce hlavy, ale také degenerací pleti a infekcemi. Manukový olej přitom všem těmto vyjmenovaným příčinám zatíná tipec. Stačí smíchat ho s vodou nebo jiným olejem a masírovat skalp. Za pár dní je po problému!

Zmírňuje svědění při poštípání hmyzem

Naneste tento olej na postižené místo a bolest a otoky způsobené hmyzem rázem zmizí! Není to dobrá zpráva?

Je antibakteriální

Manukový olej zabraňuje růstu bakterií v těle. Řeč je o těch nezvaných návštěvnících, kteří způsobují bakteriální infekce v tlustém střevě, močovém systému a dýchacích cestách. Co tahle dát si pár kapek manuky do odpařovače?

Působí protiplísňově a protizánětlivě

Olej z keře manuka je účinný při odstraňování houbových infekcí, například v uších. V podstatě však zvládá léčit zánět jakéhokoli typu (ušní, respirační, trávicí a ta dále). Spolehnout se na něj můžete i při horečce.

Jedná se o výborné antihistaminikum

Je známo, že histamin zhoršuje kašel. Zmíněný esenciální olej však jeho produkci snižuje, čímž přispívá k léčbě kontinuálního kašle. Zároveň poskytuje úlevu od dalších problémů s alergiemi.

Podporuje růst buněk

Manukový olej stimuluje růst buněk a tím přispívá k hojení ran. Může být podáván pacientům, kteří utrpěli těžké rány (po nehodě nebo operaci).

Funguje jako deodorant

Manuka potlačuje produkci potu a stará se o pocit svěžesti. To se hodí nejen při zvýšené tělesné aktivitě.

Navozuje pocit pohody

Bojuje proti depresi, úzkosti, hněvu, stresu, napětí i nervozitě. To je manukový olej! Zkuste ho. Báječně se mísí s muškátem, levandulí, ylang-ylang, majoránkou, rozmarýnem nebo borovicí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat