Prostreno.cz

Zeleninu při dietě bez omezení? Zapomeňte. I z ní můžete rychle přibrat

Říká se, že pokud chcete zhubnout, měli byste jíst méně a častěji. A taky do své stravy zahrnout hodně zeleniny, neboť s ovocem, které obsahuje přírodní cukry, by se mělo šetřit. Je tomu skutečně tak? A je zelenina nevinná? Jak se to vezme. Tyhle její formy se při dietě zásadně nedoporučují!

Mnoho lidí se domnívá, že můžete jíst tolik zeleniny, kolik chcete, protože mnoho druhů obsahuje jen vlákninu a vodu, která přece nemůže uškodit. Tento poměrně zažitý názor však patří k mýtům. Třeba taková kukuřice, obzvláště ta konzervovaná, v sobě ukrývá vysoké množství škrobů a cukrů. Při redukční dietě se proto doporučuje pouze po lžičkách!

Může zelenina způsobit nárůst hmotnosti?

Nutriční specialisté podotýkají, že hlavním problémem u některých druhů zeleniny je právě výše zmíněný škrob. Proto by se měli ti, kdo chtějí snížit svoji váhu, soustředit na neškrobové potraviny, ke kterým patří třeba římský salát, ředkvička, paprika, špenát či chřest. Všichni jmenovaní obsahují spoustu vlákniny a vody a jen několik kalorií na porci. V podstatě se tak jedná o nízkou energetickou hodnotu.

Jen základ nestačí

Na druhé straně však stojí škrobová zelenina. Kromě oné kukuřice tuto skupinu potravin zastupují brambory nebo sladké brambory, které mají vysoký obsah kalorií. (Na porci až 110.) Matoucí jsou však i různé nástrahy z obchodu. Taky si k televizi kupujete „zdravé“ zeleninové chipsy?

Tyhle lupínky jsou stejně špatné jako ty bramborové, protože se hluboce suší v oleji a následně konzervují tunami soli. Malé kousky zeleniny, na první pohled působící velmi atraktivně, již v žádném případě nepřispívají k nutriční hodnotě balíčku. A co třeba taková zeleninová šťáva? Lidé věří, že jim pomůže zhubnout, opak je však pravdou.

Smoothie, které zvětšuje pozadí

Většina těchto produktů je naplněna cukrem a různými dalšími nevhodnými přísadami, jejichž nutriční profil je stejně žalostný jako v případě smažené koblihy. Mezi šťastné volby nepatří ano hotové smoothie, které v regále upoutává svojí lákavou, svěží barvou. Ačkoli obvykle obsahuje hodně vlákniny, opět platí, že je plné cukru a kalorií. To vše proto, aby se skvěle prodávalo.

Z tohoto důvodu nelze nezmínit ani zeleninové dipy. I když se u nich udává, že obsahují hlavně odlehčenou zakysanou smetanu, pouhé dvě polévkové lžíce dodají organismu nejméně 110 kalorií. Opět tedy platí, že není zelenina jako zelenina. Záleží na její formě i zpracování.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat