Prostreno.cz

Nezadržujte zbytečně v těle vodu

Zadržování vody je nejen velmi nepříjemné, ale může být i bolestivé. Pokud naše tělo zadržuje vodu i my sami se cítíme velmi nekomfortně, jsou to zbytečná kila navíc, které s sebou taháme každý den a to nemluvě o pohledu do zrcadla. Skoncujte jednou provždy se zadržováním vody a přijděte tomuto problému na kloub.

Zadržování vody je zdravotní stav, při kterém je v dutinách a tkáních těla neobvyklé nahromadění čiré tekutiny. Také známý jako edém či retence tekutin, je obvykle pod kontrolou různých hormonů a podobných látek, jako jsou prostaglandiny, které regulují objem vody v těle. Ve spojení s ledvinami, které vylučují přebytečnou vodu močením, jsou tyto prostaglandiny zodpovědné za udržení rovnováhy vody v těle. Nicméně, když se vyskytne porucha nebo problém s tímto hormonálně spojeným systémem, přebytečná tekutina se může ukládat v tkáních těla. Toto nahromadění se často děje na chodidlech, kotnících, nohou nebo břiše, ale může se objevit kdekoli v těle.

Co způsobuje zadržování vody?

Zadržování vody může nastat z mnoha příčin, mezi hlavní důvody patří i leckdy banální věci, jako je dlouhé sezení i dlouhé stání, vysoký příjem soli až po menstruační změny v těle ženy. Dalšími běžnými příčinami jsou například:

  • teplé počasí
  • nedostatečný pitný režim
  • léky
  • dlouhý let letadlem
  • výživové nedostatky
  • cirhóza jater
  • fyzická nečinnost, sedavý životní styl
  • vysoký krevní tlak

Nastolte opět rovnováhu ve vašem těle a sáhněte po těchto potravinách.

Voda jako paradox

Spousta žen udělá v první chvíli velkou chybu, a to je snížení pitného režimu na minimum. Samozřejmě k tomu také mají logický argument „zadržuji vodu, tak do sebe nebudu lít další“. Ale naše tělo se zachová právě naopak, a i to minimum vody jako na truc zadrží a problém se jen a jen zhoršuje.

Naopak v této chvíli je na čase hlídat si pečlivě příjem tekutin, nejlépe ho doplňovat právě čistou, neslazenou vodou. Ta vašemu tělu prospěje nejvíce. Pokud je váš příjem tekutin opravdu bídný, zvyšujte příjem vody postupně, náhle byste totiž zatížili ledvinový systém, který do teď běžel jen na úsporný režim, takže dávky zvyšujte tělu postupně. Ideální příjem tekutin je u každého jedince mírně odlišné, rozmezí je mezi 2 až 3 litry tekutin denně.

Zázvor, mocný to kořen

Zázvor má silné antibakteriální účinky, kromě toho, že posílí obranyschopnost těla, přispívá i k odvodňování organismu. Ze zázvoru si snadno můžete připravit čaj, a pokud do hotového šálku přidáte ještě špetku skořice, máte v ruce přímo spalující nápoj nejen na odvodnění, ale i na nadbytečná kila.

Jablečný ocet

Nepodceňujte sílu jablečného octa, má silné antibakteriální, antimykotické účinky, působí jako přírodní antibiotikum, které ničí patogenní bakterie a viry v těle. Navíc přispívá k dobrému trávení a podporuje štěpení tuků. Jablečný ocet oceníte jak při odvodnění, tak i při redukci hmotnosti a v neposlední řade posílí vaši imunitu.

Rady našich babiček

Problém se zadržováním vody v těle není žádným novodobým onemocněním a už naše babičky bojovaly s tímto nepohodlím a díky tomu je i spoustu poznatků o vhodných bylinách a koření. Co takhle sáhnout po fenyklu, petrželi nebo česneku. Jsou přímo nabité antioxidanty, které jsou klíčové pro odvodnění organismu a zároveň šetrné. To znamená, že tělu nezpůsobíte dehydrataci. Stačí jen tyto tři dary přírody co nejvíce zařadit do vašeho běžného jídelníčku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat