Prostreno.cz

Jak se pozná, že máte nedostatek vápníku

O vápníku se všeobecně ví, že pomáhá udržovat kostní a zubní zdraví a je účinný při prevenci rakoviny tlustého střeva. Potřebný je přitom již od narození. Co má společného s obezitou a menstruací a jak se pozná, že trpíte nedostatkem?

Zprávy uvádějí, že nedostatek vápníku se týká všech, nicméně nejvíce jsou v ohrožení ženy, které drží diety. Výrazná redukce tělesné hmotnosti v konečném důsledku vede k osteoporóze. Vápník by přitom běžně měl u dospělého člověka tvořit 2 % celkové tělesné hmotnosti. Jak se pozná, že ho vy nebo někdo ve vašem okolí máte málo?

Ten mýtus o mléce

Mezi běžné symptomy nedostatku patří svalová bolest a záškuby, křeče, vysoký krevní tlak, osteoporóza, nespavost, hypertenze či artritida. Pokud se čemukoli z tohoto seznamu chcete vyhnout, konzumujte, mléko a mléčné výrobky, jako je sýr a jogurt, ořechy a semínka, ryby (losos a sardinky), zeleně zbarvenou zeleninu (brokolice, špenát atd.), cereálie, rýžové nápoje, sóju, mandle, zelený hrášek či ricottu.

Pamatujte, že mléko, ač se to říká, není největším zdrojem vápníku. I pouhá brokolice dokáže jeho hladiny navýšit o dost víc a rychleji! Je také třeba poznamenat, že polotučné a plnotučné mléko mají velmi podobný obsah tohoto minerálu. Ten, kdo jej má dostatek, může se těšit na mnohá pozitiva.

Posílení kostí

Vápník posiluje páteř, pomáhá zmírnit bolesti zad a udržuje kosti v jejich správném tvaru. Zabraňuje artritidě a osteoporóze.

Ztráta váhy

Vápník účinně udržuje optimální tělesnou hmotnost, a to u mužů i žen. Pokud jej máte nedostatek, hormon parathormonu (peptický hormon vylučovaný v příštítných tělískách, stimuluje tvorbu tuku a zabraňuje jeho rozpadu, což může následně způsobit obezitu.

Ochrana srdečních svalů

Ač je to možná k nevíře, vápník ochraňuje srdce. Dostatečné množství tohoto základního minerálu může pomáhat srdečním svalům správně relaxovat. Vápník zároveň udržuje optimální tlak v tepnách. Pokud dojde k jeho poklesu, uvolní se hormon nazývaný kalcitriol, který uzavírá hladké svaly tepen, čímž se zvyšuje krevní tlak.

Snížení předmenstruační deprese

Přiměřené množství vápníku snižuje příznaky premenstruačního syndromu, jako jsou závratě, změny nálady, hypertenze a mnoho dalších. Nízké hladiny zmíněného minerálu naopak mohou vyvolat uvolnění hormonů, které jsou zodpovědné za premenstruační změny nálady včetně podráždění a deprese.

Vápník také zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů, kontroluje hladinu alkalického pH, reguluje krevní tlak a je užitečný při snadném pohybu živin přes buněčné membrány. Takže, máte ho dostatek?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat