Prostreno.cz

Oteklé a zduřelé rty můžete zachránit i bez drahé kosmetiky

Ráno jdete spát normálně, ale ráno se probudíte se zduřelými rty. Co za tímhle otokem stojí a jak se ho zbavit? Pomoc hledejte v přírodě!

V mnoha případech za opuchlými rty stojí zánět (trauma tkání), fyzické zranění, nadměrné solení, anafylaktický šok, hypoxie (bývá spojována se spánkovou apnoí, kousnutím hmyzem a alergickými reakcemi), perorální herpes, nadměrné vystavení se slunci, zvýšená konzumace alkoholu či špatná poloha během spánku. V případech otoku způsobeného alergiemi bude otok léčen antihistaminiky. Než se však obrátíte na lékaře, přírodní prostředky mohou výrazně pomoci!

Studená komprese

Okamžitě aplikujte studenou kompresi. Můžete použít sáček mražené zeleniny nebo zabalit kostky ledu do utěrky či ručníku. Postižené místo chlaďte 10 minut. (Nikdy nepoužívejte led přímo na kůži nebo rty.)

Aloe vera

Aloe vera je protizánětlivé a může snížit pocit pálení a otoky rtů. Je ideální, pokud je otok způsoben alergickou reakcí nebo hmyzem. Aplikujte čerstvý gel z aloe vera a lehce jej vmasírujte. Opakujte dvakrát až třikrát denně.

Sáček černého čaje

Taniny v černém čaji patří mezi adstringenty, které pomáhají snižovat otoky rtů. Vložte sáček černého čaje do teplé vody a nechte 10 minut louhovat. Poté jej odstraňte a nechte vychladit. Aplikujte na zduřelé rty a takto ponechte asi 10 až 15 mnut. Opakujte několikrát denně.

Med

I antibakteriální a hojivé vlastnosti medu pomáhají při otocích rtů. Tekuté zlato zároveň skvěle hydratuje, zabraňuje infekci a snižuje zánět a bolest. Ponořte malý kus bavlny do medu, naneste ho na postiženou oblast a po 20 minutách opláchněte studenou vodou. Provádějte dvakrát až třikrát denně.

Kurkuma

Léčebná síla kurkumy je v tomhle případě nesmírně užitečná. (Antiseptické vlastnosti zmíněného koření zabraňují infekci.) Smíchejte trochu kurkumového prášku se lžičkou studené vody a vytvořte pastu. Tu aplikujte na rty a nechte ji uschnout. Na závěr opláchněte vlažnou vodou. (Opakujte dvakrát denně, abyste snížili otoky a bolest.)

Soda na pečení

Tato metoda je ideální pro otoky rtů, za kterými stojí kousnutí hmyzem či alergické reakce. Soda totiž také snižuje bolest a zánět. Smíchejte tři lžičky sody s jednou čajovou lžičku vody. Vzniklou pastu naneste na rty, nechte několik minut působit a poté opláchněte studenou vodou. Opakujte několikrát denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat