Prostreno.cz

4 lži o dietách aneb Nevěřte všemu, co se říká o hubnutí

Čím více máme o zdravém stravování a hubnutí informací, tím složitější je poznat, kterým je třeba věnovat pozornost a kterými nestojí za to se zabývat. Rozhodli jsme se podívat na zoubek několika rozšířeným tvrzením.

Jsou vegetariáni vždycky štíhlí? A jsou štíhlí kvůli tomu, že nejedí maso? Patří do diety ovoce? A vážně nemůžu jíst večer, jinak nezhubnu? I na tyhle otázky přinášíme odpověď.

Tvrzení č. 1: Když se stanu vegetariánem, zhubnu.

Pravdou je, že vegetariáni a vegani nemají obvykle s nadváhou či obezitou potíže, minimálně se s nimi nepotýkají tak často jako většina všežravé populace. Ovšem je třeba mít na paměti, že chcete-li nějaké to kilo shodit, rozhodně vás vegetariánství nespasí. Dokonce se může stát přesně pravý opak – pár kilogramů své postavě ještě dodáte. Pokud jen tak, ze dne na den a bez rozmyslu, přestanete konzumovat masové pokrmy, aniž byste si nejprve udělali průzkum, čím je nahradíte, hrozí vám, že skončíte u pojídání nejrůznějších sladkostí, sušenek, chipsů, ale i polotovarů apod. A ty jsou plné kalorií.

Spousta lidí, kteří se rozhodnou pro vegetariánství, rovněž zapomíná na skutečnost, že z masa náš organismus získává celou řadu životně důležitých vitaminů, minerálů, ale také bílkovin.

Jestliže si – z jakéhokoli důvodu – zvolíte jako svůj životní styl vegetariánství (ČTĚTE TAKÉ: Vegetariánství – zdravé, nebo nebezpečné?), rozhodně svůj jídelníček sestavujte s rozmyslem, abyste neopomněli žádnou z důležitých živin.

Nicméně brát vegetariánství jako druh diety, která vám zajistí úbytek kilogramů, nemá příliš smysl. Samo o sobě vás totiž nezachrání. Je to mnohem více životní styl než „požírač“ tuků…(ČTETE TAKÉ: Zbavte se faldů na břiše. A začněte dnes!)

Tvrzení č. 2: Pro hubnutí je potřeba vzdát se sacharidů.

Sacharidy reprezentují celou řadu nejrůznějších látek, ovšem většina si pod tímto slovem představí (poněkud nepřesně) cukry, a to navíc ještě v podobě čokolád, bonbonů, dortíků a jiných sladkostí. Ovšem není sacharid jako sacharid. Jistě, výše jmenovaných pochutin je dobré se při snaze o zhubnutí vzdát, ale odstřihnout se od veškerých sacharidů by byla chyba.

Sacharidy mají pro správné fungování organismu zásadní význam. Jsou zdrojem energie, ale také hrají důležitou úlohu v trávení ostatních živin. Velmi zjednodušeně se dá říci, že existují dva druhy sacharidů – jednoduché a složené. Ty jednoduché se velmi rychle uvolňují do krve, mají okamžitý účinek (proto vám při fyzické únavě tolik pomůže pár kostiček čokolády), a tak mohou sloužit jako rychlý zdroj energie. Ovšem jejich nevýhodou je, že jejich působení je poměrně krátké (proto pak sáhnete po další kostičce, až najednou zjistíte, že je tabulka čokolády pryč a vy jste po pár minutách opět unavení). Najdete je v cukru, ovoci, medu apod. (a samozřejmě potravinách, jež tyto složky obsahují).

Druhou skupinou jsou sacharidy složené, jejichž výhodou je postupné uvolňování do krve, pomalejší nástup, ale také delší působení, než mají sacharidy jednoduché. Obsahují je například obiloviny, těstoviny (nejlépe celozrnné), brambory, luštěniny, rýže, celozrnné pečivo, zelenina, cereálie (ty ovšem často obsahují i spoustu cukru) a další. Právě složené sacharidy by v našem jídelníčku měly mít rozhodně přednost před jednoduchými. Potraviny, jež je obsahují, jsou totiž navíc zdrojem vlákniny a spousty vitamínů a minerálů. Dokáží nás zasytit na delší dobu, takže ve výsledku nezkonzumujeme tolik kalorií.

Obecně není dobré se při hubnutí zcela odstřihnout od určité skupiny živin. Vaše tělo vám totiž po čase bude neustále připomínat, že mu chybějí, a vy pak ve slabé chvilce uděláte to nejhorší možné – vyrabujete cukrárnu.

Tvrzení č. 3: Ovoce do diety nepatří.

Ano, ovoce obsahuje jednoduché sacharidy, a jak bylo již řečeno, při snaze o zhubnutí bychom měli dávat přednost sacharidům složeným. Ovšem pro každé pravidlo existuje výjimka. Vzdát se zcela ovoce znamená vzdát se i důležitých vitaminů a minerálů, a to v takové kvalitě, jaké sebelepší potravinové doplňky nenabízejí. Navíc při všem tom cukru, který obsahují například nejrůznější polotovary, sladkosti a spol., je ovoce to nejmenší, s čím byste si měli dělat starosti. Navíc je zdrojem vlákniny (na rozdíl například od čokolády, která je ještě kaloričtější). Zaměřte se na jiné skupiny potravin, ale ovoce nevynechávejte. Tím si ke štíhlé postavě rozhodně nepomůžete… (ČTĚTE TAKÉ: Hubnete? Začněte kuchyní!)

Tvrzení č. 4: Zhubnu, když nebudu jíst po osmé večer.

Velice zažitá představa, která v podstatě tvrdí, že jíst se může jen do určité hodiny večerní (některé teorie dokonce mluví o páté nebo šesté), pak už ne, a že je to skvělý způsob jak zhubnout. Vše má ale svá pro a proti. Jednak by bylo zásadní chybou myslet si, že můžeme do určité hodiny slupnout cokoli, co nám přijde do cesty, protože to nám neuškodí a protože přece po osmé už nejíme, jednak není představa, že o našem hubnutí či tloustnutí rozhodují hodiny, tak úplně přesná. Ano, noční výlety do lednice bychom při úsilí o shazování kilogramů vypustit určitě měli. Nejde ani tak o to, že v noci jíme, ale o to, co jíme. V noci máme tendenci otevřít lednici a sníst věci typu sýr, šunka, zbytek dortu, studené kuře od večeře apod., nikoli trochu ovesné kaše, zeleninový salát, jablko nebo třeba nízkotučný jogurt.

Kalorie jsou zkrátka kalorie a je v podstatě jedno, jestli je zkonzumujeme před Večerníčkem nebo po něm. Vyplatí se však dodržovat v jídle určitý rozvrh a pravidelnost – náš metabolismus bude pracovat efektivněji.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat