Prostreno.cz

Prostřeno! celému národu

10.10.2018 | Zdraví a diety

Kulinářský pořad Prostřeno! patří k zábavnému formátu, díky kterému diváci pronikají nejen do kuchyně a ke stolu soutěžících, ale také do jejich života. Láká vás přihlásit se? Třeba by vás zajímala výmluvná fakta.

  1. Oblíbená kulinářská show Prostřeno! je vysílána pravidelně od 1. 3. 2010.
  2. Natočených dílů je tedy 1764. A stejný počet je i soutěžících.
  3. Moderátory pořadu jsou od jeho počátku sehraní životní partneři Jana Boušková a Václav Vydra.
  4. Soutěžícím se vyplatilo celkem 17.425.000,- Kč na výhrách a hlasujícím divákům 480.000,- Kč.
  5. Před lety soutěžící začínali pouze s přípravou třech chodů. Nyní jde o chody čtyři. V menu se totiž zabydlel předkrm i polévka, dříve bylo na výběr.
  6. Na počátku celé docushow se natáčení účastnily především ženy, které chtěly předvést osvědčené rodinné recepty. Více se věnovaly pečení, přílohy byly pestřejší. Dnes se vaří převážně mezinárodní kuchyně a kulinářského souboje se už nebojí ani muži.
  7. Výraznou proměnou prošel především hlavní chod. Od tradičních jídel se zvolna přešlo k pokrmům z oblíbeného kuřecího masa, nyní soutěžící hojně sází na vepřové maso.
  8. Před lety se ve velkém měřítku projevila obliba italské kuchyně, která zásadně změnila meníčka. Do pořadu se totiž postupně začalo hlásit stále více mladých lidí, přibývali muži. A ti rádi prezentují své umění prostřednictvím rychlovek, minutek.
  9. Z příloh převažují brambory, hlavně šťouchané a různě pečeně. Díky popularitě tyčových mixérů i  zahraničních receptů se do popředí dostaly krémové polévky, zeleninové pyré. Přes oblibu italské kuchyně se ale těstoviny jako hlavní chod vaří zřídka, nejčastěji jsou prezentovány ve formě salátů,  častěji se servírují ryby – především pro Čechy tradiční losos.  Nejoblíbenějším hlavním chodem je vepřová panenka – pro změnu s bramborem.  
  10. Zároveň je ale zajímavé, že tradiční české hity a stálice, jako např.  guláš, řízek s bramborovým salátem nebo i vepřo-knedlo-zelo, obalovaný sýr, se v Prostřenu vařily spíše výjimečně. Neméně zajímavé je, že nikdy nebyla v rámci soutěžního menu servírována koprová omáčka. Stejně tak je na blacklistu soutěžících rajská omáčka, která je pro slavnostní soutěžní menu považována za příliš obyčejnou.
  11. Pod vlivem nestora české kuchyně Zdeňka Pohlreicha se v poslední době často objevují i pracnější  a pomalejší recepty dušené na víně – hodně populární  jsou „jeho“ líčka s kaší, hovězí po burgundsku, peče se svíčková…
  12. U moučníků přibývají nepečené krémy a pěny. Módní jsou moučníky z anglosaské provenience jako cheesecake, čokoládové brownies apod., ty jsou zastoupeny v každém týdnu, přibývají i domácí zmrzliny. Před pár lety téměř neznámé a málo dostupné mascarpone se stává stále stále častějším základem dezertů pořadu Prostřeno!
  13. Stále častěji se v případě nouze sahá po chytrém telefonu – kde si soutěžící hledají recepty. Kuchařské knihy babiček zůstávají uloženy ve skříních.
  14. Téměř polovina lidí neříká hlavní chod, ale hlavní VCHOD...
  15. Nejvíc při čtení menu dává zabrat slovo cheesecake - čísáke, číský dort, chézekaké... atd.

Vyplňte přihlášku na www.iprima.cz/castingy, pochlubte se svým kulinářským uměním a vyhrajte 60 tisíc korun.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat