Prostreno.cz

Potraviny, které vám rychle zvednou náladu

Říká se, že smích prodlužuje život. Ale abyste se mohli smát, musíte mít dobrou náladu, a to je občas těžké. Existují však potraviny, které vám doslova vykouzlí úsměv na tváři! Zkuste je zařadit třeba na oběd, šéf už vám den nezkazí!

To co jíte, se ve velké míře odráží na vašem těle. Pokud organismu dodáte kvalitní živiny, tělo vám to vrátí dostatkem energie a bystrým mozkem. Existuje řada studií o různých jídlech a jejich vlivu na zdraví. Jednou z nich je ta, která tvrdí, že jisté potraviny mají přímý vliv na dobrou náladu. Nejde o nic složitého, tak proč to nevyzkoušet?

Brazilské ořechy

Brazilské ořechy jsou vynikajícím zdrojem stopového minerálu zvaného selen. Nedávné studie poukázaly na to, že tento prvek je nezbytný pro udržení dobré nálady a prevenci depresí. Bylo zjištěno, že osoby trpící depresí, úzkostí, podrážděností nebo únavou mívají nízkou hladinu právě tohoto prvku.

Báječná ryba

Pokud vašemu tělu chybí omega-3 mastné kyseliny, vystavujete se nebezpečí špatné nálady se sklony k depresi. Dejte si k obědu rybu! Ryby jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, které se skládají z aminokyselin, a ty jsou zase důležité při tvorbě neurotransmiterů.

Ovesná mouka

Oves je účinný „zlepšovač nálady“, a to kvůli svému nízkému glykemickému indexu (GI). Potraviny s nízkým GI uvolňují cukr do krve postupně. Pomáhají tedy udržet jeho hladinu na stabilní úrovni a tím zajištují i stabilní dobrou náladu.

Vysmáté banány

Banány obsahují vitaminy A, B6 a C, draslík, fosfor, železo, vlákninu, uhlohydráty a aminokyselinu tryptofan. Obsažené sacharidy pomáhají při vstřebávání tryptofanu v mozku, zatímco vitamin B6 usnadňuje konverzi tryptofanu na serotonin. (Serotonin je v mozku zodpovědný za udržení rovnováhy nálady a ovlivňuje sociální chování, chuť k jídlu, spánek, paměť a sexuální touhu.). A když máte všechno tohle, nechybí chuť do života!

Maso, kuřecí maso a vejce

Většina neurotransmiterů je vyráběna z aminokyselin, které pocházejí z přijaté potravy. Zvláštní význam mají aminokyseliny tryptofan a tyrosin. Tryptofan se používá při výrobě serotoninu, jednoho z nejdůležitějších neurotransmiterů, který ovlivňuje náladu. Najdete ho v mase nebo vejcích.

Což takhle dát si špenát?

Nedostatek vitaminu B12 v těle se může projevovat únavou, depresí nebo úzkostnými stavy. Zařaďte do jídelníčku listovou zeleninu, jako je například špenát, ten navíc obsahuje vitaminy B1, B2, B3 a B6.

Hořká čokoláda na nervy

Čokoláda zvedne náladu vždy, a ani nemusíte vědět, co všechno obsahuje. Vysokoprocentní hořká čokoláda má vliv na tvorbu neurotransmiterů, které se nám starají o pohodový den. Tak dobrou chuť!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat