Prostreno.cz

Fíky obsahují tolik vápníku, jako šálek mléka

Bible popisuje fíky jako znamení míru a prosperity. V některých částech světa je však tohle exotické ovoce považováno za exotické, a málokdo ví, že fíky se praží a melou coby náhražka kávy. Jak se na ně dívá tradiční medicína? Tohle umí se zdravím!

Je známo, že fíky poměrně rychle podléhají zkáze a měly by být zkonzumovány co možná nejdříve. Platí však, že čím více jsou zralé, tím více antioxidantů poskytují. Zároveň se mohou pochlubit vysokým obsahem vlákniny a přítomností minerálů, jako jsou hořčík, mangan, vápník (podporuje hustotu kostí), měď a draslík (pomáhá snížit krevní tlak), stejně jako vitaminů, především K a B6.

Čerstvé versus sušené

Půl šálku čerstvých fíků poskytuje tolik vápníku jako poloviční šálek mléka, ale jediný suchý fík obsahuje téměř stejný podíl vápníku jako vejce. Ať už jsou fíky čerstvé nebo sušené, díky antioxidantům neutralizují volné radikály a bojují proti nemocem. Co se týče vlákniny, tak fíky patří do skupiny ovoce s jejím největším podílem (společně s jablky, datlemi, hruškami a sušenými švestkami). A k čemu je vlastně tenhle dar jednodomé rostliny užitečný?

Přírodní lék

Tradiční medicína po celém světě fíky využívá coby léčivo proti nádorům, bradavicím a ranám. Ovoce a listy se drtí a zamrazují, údajně totiž zmírňují bolest v krku. Bylo zjištěno, že extrakt a sušené fíky obsahují složky, které chrání srdce, regulují funkci ledvin a jater, snižují krevní tlak, snižují výskyt makulární degenerace a inhibují některé rakoviny, zvláště po menopauzálním karcinomu prsu.

Zdravá svačina, která je již dávno dostupná

Z jisté studie, která se zabývala rozborem odrůdy Dottato, vyplynulo, že fíky poskytují jedinečnou antioxidantovou, rakovinotvornou a fytotoxickou aktivitu na buňkách melanomu. Získané údaje naznačují, že tento kultivar může být vynikajícím zdrojem bioaktivních sloučenin, jako jsou fenoly, kumariny a mastné kyseliny. Tato studie tak nabídla novou perspektivu a poukazuje na to, že by fíky mohly být užitečné například při léčbě nemelanomového karcinomu kůže.

V některých kulturách jsou listy tohoto exotického ovoce téměř stejně důležité jako ovoce samotné, a to nejen kvůli tomu, že je využívá středomořská kuchyně. Znalí vědí, že fíky mají schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, takže je ocení převážně diabetici. Na druhou stranu se s nimi pojí obsah fruktózy, která je při nadměrném příjmu zdraví škodlivá.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat