Prostreno.cz

Zapomenutý boldovník. Rostlinka, která pomáhá s úzkostí

Boldo, vědecky známý jako Peumus boldus, je strom původem z Jižní Ameriky, který byl po tisíce let používán k léčbě gastrointestinálních problémů. Chuť jeho listů je ostrá a připomíná borovici a mentol. Jak tenhle tropický strom léčí? Z jeho účinků budete nadšení!

Boldovník vonný je druh nižších dvouděložných rostlin a jediný zástupce rodu boldovník. Je to keř až strom s tuhými oválnými listy a nažloutlými květy, který se vyskytuje v suchých rozvolněných lesích ve středním Chile, nicméně k vidění je třeba i v Kalifornii. Boldo se považuje za jeden z nejstarších rostlinných léčivých přípravků známých člověku.

Je to velmi důležitý prostředek lidového léčitelství, jehož rituální využití sahá do doby před 13 000 lety. Indiáni vykuřovali listy boldovníku při nachlazení a nemocech dýchacích cest, ve středověké Evropě se spaloval boldovník na zahnání duchů. Zatímco listy jsou již tradičně používány pro zažívací potíže a jako jemné tonikum na nervy, dnes se již ví, že toho tahle rostlinka umí mnohem víc.

Mírné sedativum i řešení bolesti

Zdravotní přínosy bolda zahrnují schopnost léčit žlučové kameny, a to díky alkaloidu, boldinu, který stimuluje sekreci žluče. Boldovník zároveň detoxikuje játra, chrání před gastrointestinálními poruchami a zmírňuje úzkost (má sedativní účinek). Listy také stimulují sekreci kyseliny močové, což je činí účinnými při léčbě infekcí močových cest, dny a revmatoidní artritidy. Zmíněné listy tohoto tropického stromu jsou vůbec takové skoro až zázračné.

Vykazují antimikrobiální a protizánětlivé účinky, mohou tak zvýšit přirozenou imunitu a současně poskytnout dávku antioxidantů. Kvůli tomu se používají k léčbě nesčetných gastrointestinálních poruch, od pálení žáhy přes zácpu až po kapavku. Existuje přitom několik různých způsobů, jak je konzumovat.

Nejoblíbenější je příprava silného čaje se suchými nebo čerstvými listy boldovníku. Dále je k dispozici tinktura nebo koření, jež je oblíbené zvlášť v kuchyni Jižní Ameriky. (Doporučená denní dávka je přitom 1 gram denně.)

Nežádoucí účinky

Tato mocná bylina se nedoporučuje těhotným nebo kojícím ženám. Chemické látky v rostlině působí jako ředidlo krve, takže se boldovník nedoporučuje osobám, které čeká plánovaná operace, nebo těm, kdo se léčí s onemocněním jater. Nutno také dodat, že se jedná o stimulant a předávkování může způsobit paralýzu nebo smrt.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat