Prostreno.cz

Smích opravdu léčí. Jak?

Také jste měli záchvaty špatného svědomí, když jste leželi u pohádek a komedií, zatímco jste mohli jít třeba běhat a tím udělat něco pro své zdraví? Zas tak trápit se tím nemusíte – vlastně jste pro sebe udělali docela dost…

Je to samozřejmě nadsázka, takové běhání by váš organismus možná opravdu ocenil víc než přesedávání na gauči u televize a nekonečné uzobávání něčeho dobrého (aneb „tak ještě tenhle kousek a pak už se toho ani nedotknu“), ale pravdou je, že na známém pořekadle „smích léčí“ něco bude. A potvrzují to i vědecké studie.

Výzkumníci z univerzity v Marylandu se rozhodli pro experiment, při němž vybrané skupině dobrovolníků pouštěli několikaminutové ukázky z komedií, druhé pak z vážných filmů. Při tom pomocí přístrojů měřili průtok krve tělem účastníků a zjistili, že zatímco při melancholických, úzkostných a neveselých skečů se průtok krve zpomalil, u humorných scének a komedií tomu bylo přesně naopak. Nešlo přitom o žádný zanedbatelný rozdíl – ten totiž činil až 50 procent!

Následné testy pak prokázaly, že u lidí, kteří sledovali veselé ukázky, přetrvávají příznivé účinky smíchu a dobré nálady ještě 45 minut po skončení promítání.

Spalovač kalorií

Mimochodem, smích má blahodárný vliv i na hubnutí, ovšem vědci varují před představou, že by nám ke zdravému životu či zbavování se kilogramů stačilo koukat od rána do večera na komedie! Smích rozhodně posilovnu nenahradí, pohyb je stále nejzdravějším způsobem hubnutí i životního stylu (společně s vhodnou výživou, samozřejmě).

„Doporučujeme alespoň jednu komedii denně, nejlepší kombinace bude usednout při jejím sledování na rotoped a cvičit,“ říká jeden z autorů výzkumu profesor Michael Miller, „je důležité vyhledávat humorné situace, u kterých se člověk opravdu zasměje. Smích má totiž skutečně blahodárný vliv na lidské tělo. V budoucnu sice nenahradí léky, ale má v medicíně určitě své místo.“






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat