Prostreno.cz

Zdraví je ovlivněno správnou funkcí zažívání

Občas dáváme svému zažívacímu traktu pořádně zabrat. Ovšem je třeba si uvědomit, že by nám to mohl nepěkně vrátit. Jak tedy naše zažívání „nakopnout“, aby fungovalo, jak má?

Málokdo si to uvědomuje, ale správně fungující zažívání je podmínkou pro chod spousty procesů v našem organismu. A teď na jaře se hodí dodat, že je nezbytné pro naše snahy o shození těch několika kilogramů, co jsme nabrali během zimního zahálení...

Takže jak dosáhnout fungujícího zažívání? Je to jednodušší, než si myslíte!

1. Jezte potraviny bohaté na hořčík

Nedostatek magnézia, neboli hořčíku, je spojován v některých studiích se sklony k obezitě a také s nejrůznějšími zánětlivými procesy v trávicím traktu. Proto do svého jídelníčku zařaďte potraviny, jež jsou na jeho obsah bohaté. Například špenát, obiloviny, dýňová semínka a další.

2. Dopřejte si omega-3 mastné kyseliny

Téměř každý má omega-3 mastné kyseliny spojeny s jejich pozitivním působením na naše srdce a cévy. Ale tyto látky dokážou příznivě ovlivnit i naše zažívání! Proto si dopřávejte ořechy, ryby, avokádo, ale například i kousek kvalitní tmavé čokolády.

3. Uberte jednoduché sacharidy

Jednoduché cukry neprospívají ani naší postavě, ani samotnému zažívacímu traktu. Takže z jídelníčku škrtněte nejrůznější sladkosti, ale také třeba bílé pečivo. Zkrátka se více zaměřte na obsah cukru v potravinách a vybírejte takové, které jej mnoho nemají.

4. Pamatujte, že vláknina je základ

Ačkoli ji uvádíme až na posledním místě, je vláknina ve stravě základem pro zdravé a funkční zažívání (její dlouhodobá konzumace hraje roli v prevenci karcinomu střeva). Proto jezte spoustu zeleniny a ovoce, dopřávejte si luštěniny, celozrnné potraviny apod.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat