Prostreno.cz

Chrápání nebo limonády. Co vše může zvyšovat riziko demence

Demence v průběhu času způsobuje zhoršování různých funkcí mozku, mezi které patří paměť či myšlení. Co k demenci přispívá? Řeč je i o chrápání!

Demence je podle všeho primární příčinou zdravotního postižení u starších osob. Jednoduše řečeno, jedná se o něco, co je tvořeno různými příznaky, jako jsou problémy s komunikací či ztrátou paměti, které pocházejí ze změn v mozku. A věřte, že k ní můžete mít našlápnuto i vy. Jak to?

Chrápání

Existuje mnoho různých stavů a onemocnění, které demenci mohou způsobit, a Alzheimerova choroba je jednou z nich. (Lékaři tvrdí, že Alzheimerova choroba je nejčastější formou demence, jíž jen USA trpí až 5,7 milionu lidí.) V současné době neexistuje známý lék na demenci, a to je důvod, proč se vědci snaží porozumět rizikovým faktorům.

Podle nedávných vědeckých zjištění může k demenci přispívat i chrápání! To proto, že je úzce spojeno se spánkovou apnoe, což je porucha spánku způsobující zástavu dechu na několik vteřin. Výsledkem je, že různé životně důležité orgány, včetně mozku, jsou zbaveny potřebného kyslíku. A jaká další nástraha se může týkat i vás?

Konzumace dietní sody

Pokud si myslíte, že konzumace dietní sody je pro vás to pravé, neboť tento „dietní nápoj“ neobsahuje rafinovaný cukr, mýlíte se. Podle nedávných studií účastníci, kteří konzumovali dietní sodu, byli vystaveni vyššímu riziku demence. Tedy v porovnání s těmi, jež pili sodu obyčejnou. Vědci se domnívají, že rozdíl spočívá v přítomnosti umělých sladidel, která mají přímý účinek mozek. Prý je však nutné provést další testy.

Doplňky stravy s vápníkem

Jistá studie z roku 2016 prokázala, že účastníci, kteří užívali doplňky stravy s vápníkem, inklinovali k demenci. Předpokládá se, že to má něco společného se skutečností, že tyto doplňky způsobily změny v cévách. Proto lékaři doporučují čerpat zmíněn minerál z přírodních zdrojů.

Sport

Všichni víme, že sport napomáhá ke zdravému tělu i duchu. Věděli jste však, že účast na kontaktních sportech vás může vystavovat vyššímu riziku demence? To platí zejména tehdy, pokud holdujete disciplínám, při kterých hrozí nárazy do hlavy. Ve skutečnosti mnohé studie naznačují, že fotbaloví hráči v důchodu trpí Alzheimerovou chorobou a amyotrofickou laterální sklerózou, což jsou formy demence.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat