Prostreno.cz

Nespavost lze vyřešit i bez chemie

V dnešní době není nespavost vůbec ojedinělým problémem, ba právě naopak. Kdo by to neznal, máte za sebou dlouhý únavný den, už hodinu zíráte do stropu a spánek stále nepřichází. V hlavě se vám honí různé myšlenky, slyšíte tikot budíku a minuty se jen vlečou. Za pořádný spánek byste obětovali cokoli. Samozřejmě si můžete ulehčit pilulkou z lékárny, ale jde to i jinak!

Před ulehnutím do postele je důležité navodit tělu i mysli klid a pohodu. Což po náročném dni může být velmi těžký úkol, zkrátka zkuste stopnout ve své hlavě všechny myšlenkové pochody a soustředit se jen na své tělo. Odměnou vám bude zdravý a klidný spánek. Nespavosti je důležité předcházet. Pomoc můžete hledat také v přírodě, poradíme vám hned několik triků, jak dát nespavosti sbohem.

Neztrácejte čas vyleháváním

Do postele byste měli zamířit až tehdy, když pocítíte únavu a ospalost. Pokud neusnete do 15 minut, už je něco špatně a je lepší, když znovu vstanete a začnete se věnovat nějaké činnosti. Spíše nějaké příjemné, než se opět začíst do firemních e-mailů, je na čase sáhnout po dobré knize, nebo se věnujte manuálním činnostem, uvidíte, že za pár minut u toho začnete klimbat. A to je správný čas vrátit se zpět do postele.

Nedovolte, aby se ložnice proměnila v pracovnu

V dnešní době je náročné nemít v ložnici nějakou tu moderní technologii, a to myslíme od mobilního telefonu, televize až po notebook, který si často bereme až do postele. Snažte se z ložnice udělat pouze relaxační zónu a co nejvíce omezte elektroniku. Světlo z monitorů a telefonů snadno obalamutí náš mozek a ten zkrátka nemá důvod vyslat signál ke spánku. Ložnice je místem odpočinku a spánku a tak by to mělo zůstat.

Vytvořte si oázu klidu

V posteli se musíte cítit příjemně. Nerozhoduje, zda spíte na nejdražším matraci, ale také jak se celkově cítíte. Dbejte na vhodnou teplotu, v ložnici by nemělo být ani přetopeno, ani byste neměli cítit chlad. V obou případech je klidný spánek rázem vyloučen. Odstaňte z ložnice všechny rušivé elementy, například tikající hodiny, různé světelné doplňky, i jedna svítící dioda ze spotřebiče vás dokáže pěkně otravovat.

Uvědomte si, co večer konzumujete

Večer nepijte kávu, kolové nápoje ani nejezte čokoládu. Tyto potraviny obsahují kofein, který je silný stimulující prostředek. Před odchodem do postele také nekuřte. I nikotin má totiž silné povzbuzující účinky. Před spánkem není vhodná ani konzumace alkoholu, ta klidnému spánku nijak nepřidá, a hlavně, ráno se budete cítit pěkně rozlámaní.

Krátká procházka nebo teplá koupel

Ve spánku dochází ke snížení teploty, nejvyšší teplotu má lidské tělo přes den, pokles tělesné teploty vyvolává ospalost. Vyberte si na procházku pozdní odpoledne nebo podvečer. Při pohybu se protáhnou svaly, zvýší se tělesná teplota a následně se tělo snadněji poddá spánku. Teplá lázeň také zvýší teplotu organismu a jakmile teplota těla začne klesat, objeví se pocit únavy.

Pomocníci z přírody

Spánek si také můžete snadněji navodit tím správným čajem či za pomoci aromaterapie. Vhodné jsou například heřmánek, levandule nebo pomeranč.

Zdroj: www.sleepfoundation.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat