Prostreno.cz

Co byste měli jíst, pokud nemůžete večer usnout

Je přirozené, že se občas cítíte unavení, pokud máte řadu problémů, včetně stresující práce. Pokud však již několik nocí nespíte, hazardujete se svým zdravím. Zaměřte se na „uspávací“ potraviny!

Nedostatek spánku může způsobit vážné zdravotní komplikace, včetně deprese a srdečních onemocnění. Většina lidí tuší, že jim absence nočního odpočinku nedělá dobře, a tak usilují o léky na předpis. Ty však nejsou nutné, protože problém lze vyřešit změnou jídelníčku. Potřebujete jen identifikovat ty správné potraviny.

Banány

Banány obsahují velké množství hořčíku a draslíku, tedy dva minerály, které hrají velkou roli při relaxaci nervů. Pokud je hořčíku nedostatek, postižení mohou trpět nočními svalovými křečemi či syndromem neklidných nohou. Tyto podmínky prokazatelně ovlivňují kvalitu spánku. Proto nezapomínejte jíst nejméně jeden, ideálně dva banány denně.

Ryby

Ryba se dá považovat za přírodní sedativní balíček plný látky zvané tryptofan, která navozuje ospalost. Kde ji hledat? Vysoké úrovně se dočkáte v tresce, halibutovi, tuňákovi nebo krevetách.

Špenát

Špenát spolu s hořčíkem a draslíkem obsahuje i vápník. Ten tělo potřebuje k vytvoření hormonu nazývaného melatonin, který je nezbytný pro udržení denního rytmu organismu. Kromě špenátu můžete do své stravy zahrnout i jiné tmavé zelené listy, třeba kapustu.

Ovesná kaše

Ano, i ovesné vločky jsou prospěšné, protože ovesná zrna spouštějí produkci inzulinu, která zvyšuje hladinu cukru v krvi, což navozuje ospalost. (Oves se podílí na produkci melatoninu a uvolňuje tělo a mysl.) Jen je vhodné připravit si ovesnou kaši z kvalitních ovesných vloček – a vyhnout se bohatému nádavku cukru.

Celozrnný chléb

Sacharidy mohou být nejhorším nepřítelem nebo naopak nejlepším přítelem. Záleží na tom, jaké druhy konzumujete. Celá zrna sice dočasně zvyšují hladinu cukru v krvi, ale při poklesu krevního cukru lze vypozorovat energetický útlum. Díky němu přichází otupělost, únava a ospalost. Takže, co si takhle dopřát studenou večeři, při které hlavní roli zahraje celozrnný chléb? A co na něj?

Hummus

Bohatý zdroj tryptofanu, tedy hummus, taktéž patří na seznam „uspávacích koučů“. Klidně uprostřed noci vstaňte a namažte si ho třeba na již zmíněný celozrnný chléb. Svačinka vás uklidní, zasytí a připraví na cestu do říše snů. Pro chuť můžete přikusovat i mandle, které jsou plné hořčíku a bílkovin, takže se hodí pro stabilizaci hladiny cukru v krvi. Báječné jsou také třešně, jež zase nabízejí podporu produkce melatoninu. Ostatně, kombinace třešní, ovsa a ořechů je prostě dokonalá – aspoň co se navození spánku týče.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat