Prostreno.cz

Malá a extrémně zdravá semínka

Ve zdravé a vyvážené stravě by neměla chybět semínka. Jsou často opomíjená, přitom dodávají bílkoviny, antioxidanty, zdravé tuky, minerály a vlákninu. Objevte jejich kouzlo a prozkoumejte všechny zdravotní výhody, které tělu přinášejí.

Zařaďte do svého jídelníčku zdravá semínka! Existuje mnoho druhů, například slunečnicová. Dále to jsou, chia či sezamová semínka a spousta dalších, která si jistě brzy oblíbíte. A jak s nimi naložit? Prozkoumejte i méně známé druhy a přidejte je jednoduše do svého jídla. Skvěle se hodí do jogurtů, ovesných kaší, domácích müsli, pečiva nebo sušenek. Skvělé jsou i v salátech a těstovinách. Jak je to s konkrétními druhy?

Semena konopí pro zdravé srdce

Tato drobná semínka jsou zařazována mezi takzvané superpotraviny. Poskytují tělu soubor velmi důležitých živin a minerálů a mají pozitivní vliv na celkové zdraví člověka. Chrání organismus před chronickými a srdečními chorobami. Obsahují vlákninu, proteiny, omega-3 masné kyseliny a omega-6 masné kyseliny.

Slunečnicová semínka na krásu

Velmi dobře známá a dostupná semínka slunečnice patří ke skvělým zdrojům vitaminu E. Díky němu vaše pleť zazáří zdravím a vlasy se začnou lesknout. Posílíte také svoje kosti. Semínka jsou navíc plná antioxidantů, které chrání tělo před nemocemi.

Chia semínka, zdroj vlákniny

Malá černá chia semínka jsou velmi zdravá, a mají také jednu výjimečnou vlastnost. Mohou zvětšit svůj objem. Přidejte je do polévek či sušenek, nebo si vychutnejte v jogurtu s ovocem. Díky vysokému obsahu vlákniny skvěle podpoří váš metabolismus a kila půjdou dolů.

Sezamová semínka, která pomáhají k lepšímu zdraví

Drobná semínka sezamu jsou zásobárnou bílkovin, zinku, železa, hořčíku a dalších minerálů. Speciální živiny mohou snižovat cholesterol, regulují krevní tlak, zlepšují trávení, pomáhají předcházet cukrovce, artritidě, rakovině a dalším nemocem. Na nic nečekejte a zasypejte s nimi váš oblíbený salát.

Dýňová semena, zdroj železa a zinku

Ideálním zdrojem železa a zinku jsou dýňová semena. Obsahují také manganové, fosforové a omega-3 masné kyseliny. Báječně chutnají třeba coby opražené na pánvi!

Lněná semínka, přírodní antioxidant

Lněná semínka rozjasňují pokožku a posilují imunitu. To vše díky vysokému obsahu antioxidantů. Najdete v nich také důležitou vlákninu. Lněná semínka, stejně jako spousta dalších druhů, mají slupku, která chrání to nejcennější z dané rostliny. Pro získání těchto vzácných látek musíte do semínek proniknout. Můžete je jednoduše rozkousat, nebo rozmixovat.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat