Prostreno.cz

S čočkou půjde hubnutí jedna báseň

Pokud se v novém roce chystáte změnit své stravovací návyky s cílem zhubnout, pozvěte do svého jídelníčku obyčejnou čočku. Nabídne vám neobyčejné zdravotní výhody a je také skvělým parťákem pro hubnutí.

Oblíbená čočka, kterou znáte již z dob vašeho dětství, opět zažívá boom. V dnešní době, kdy je každá potravina pod drobnohledem výživových poradců, patří ke skvělým volbám. Poskytuje tělu mnoho prospěšných látek, které jsou velkým přínosem pro zdraví, pomáhá také v prevenci proti nepříjemným onemocněním. Jakým?

Čočka pro zdraví

Všechny druhy čočky jsou bohaté na rostlinné bílkoviny a přitom neobsahují tuk. Ve svém jídelníčku byste s touto luštěninou neměli šetřit a alespoň jednou týdně si čočku dopřát. Kromě bílkovin totiž obsahuje i malé procento vody a řadí se mezi potraviny s vysokým zdrojem energie. Je tedy vhodná například při redukční dietě, jelikož zasytí na delší dobu.

Společně s jinými luštěninami je čočka skvělým dodavatelem vitaminu B a antioxidantů, které udržují celkové zdraví v kondici. Studie také ukázaly, že konzumace luštěnin pomáhá snižovat krevní tlak. Ve vodě nerozpustná vláknina, jež čočka obsahuje, snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Pokud chcete dostat z čočky to nejlepší, dejte si ji naklíčenou. V tomto stavu poskytuje nejvíce vitaminů a živin.

Čočka na talíři

Čočky existuje hned několik druhů, je jen na vás, kterou si oblíbíte a zařadíte do jídelníčku. Každá chutná jinak a i její využití v kuchyni může být odlišné. U nás je nejoblíbenější klasická zelená čočka. Pokud nemáte rádi klasiku připravovanou s párkem, zapátrejte po internetu a jistě najdete množství jiných receptů.

Oblíbená je také čočka červená, a to hlavně pro svoji snadnou přípravu. Nemusíte ji předem namáčet a ani dlouho vařit. V porovnání od ostatních druhů vás nebude nadýmat. Vzhledem k tomu, že neobsahuje síru, je vhodná i pro nejmenší děti.

Jedinečnou a velmi jemnou specifickou chuť najdete u druhu, který má neobvyklou černou barvu. Tato čočka u nás není příliš známá, ale postupně si své fanoušky získává. Černá čočka s názvem Beluga se také nemusí namáčet a ani po delším vaření neztrácí svůj tvar. Je oblíbená především do salátů.

Zdroj: www.fitnessmag.com, www.foodnutrition.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat